SCHMIDTH NAMETNUO TEHNIČKE IZMJENE IZBORNOG ZAKONA U BIH

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je upotrebom bonskih ovlasti nametnuo izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Schmidt je nametnuo takozvane tehničke izmjene čime se unapređuje integritet izbornog procesa tj. stvaraju se preduslovi za transparetnije i fer izbore što podrazumijeva i uvođenje tehnologije za nadziranje kompletnog izbornog procesa.

“Nema provstepenih i drugostepenih građana u BiH, ovdje žive tri konstitutivna naroda. Danas nalažem i donosim paket transparentnosti koji garantuje slobodnu i fer kampanju i izbore. Ne dopuštam ratnohuškačku retoriku”, rekao je Schmidt u svom obraćanju.

Iako se danima o tome špekulisalo, visoki predstavnik danas nije nametnuo političke izmjene izbornog zakona koje se odnose na uvođenje 3-postotnog cenzusa u kantonima za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH te zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

“Očekujem rezultate. Donio sam paket transparentnosti. Druge stvari treba da razmatra predsjednik Michel. Važno je da se ispune obaveze sa sudskim presudama. Radit ćemo na tome da osim nekih vrlo grubih komentara postoji način da se o tome razmissli. Niko ne smije se plašiti da ima ikakve namjere ili pokušaja da mu se uskrate prava”, poručio je Schmidt.

Probosanske stranke u Federaciji BiH danima su pozivale Schmidta da ne nameće izmjene Izbornog zakona koje zadiru u entitetski ustav jer, tvrde, samo pravi novi problem u BiH i uvodi novu diskriminaciju u društvu.