DERVENTA-15.VEČE DUHOVNE MUZIKE, PORUKE LJUBAVI, MIRA I RAZUMIJEVANJA!

U organizaciji Internacionalnog multireligijskog i interkulturalnog centra „Zajedno“ i hora Udruženja penzionera iz  Dervente „Mozaik“ u ovom gradu je održano 15 veče duhovne muzike. Uz domaćine nastupili su i horovi iz Odžaka, Zenice i Tuzle. Bila je ovo još jedna prilika da se pošalje poruka mira, tolerancije i medjusobnog razumijevanja danas, čini se, potrebnija nego ikada.

Ove godine, na petnaestoj večeri duhovne muzike u Derventi nastupilo je sedam horova, vokalnih grupa i solista, ukupno 150 učesnika.

Hor UP “Mozaik”

-Naš cilj je, kao i svih ovih prethodnih godina, da jedinstvenim jezikom, a to je muzika,  i umjetnošću koju ona krasi i pronosi kroz svijet da dopremo do srca svih onih koji u srcu nose poruku mira, tolerancije, ljubavi i poštovanja, a to je ono što nam najviše treba u ovom trenutku-kaže predsjednica IMIC „Zajedno“ iz Dervente Jasmina Radanović.

U skladu s osnovnom porukom manifestacije i program je brižljivo biran.

Radanović: Poruke mira i razumijevanja

-Predstavit ćemo se sa tri kompozicije. Jednom pravoslavnom „Zvona tihi bruj“, jednom katoličkom i jednom ilahijom-kaže Ivan Gavran, predsjednik hora „Mozaik“ Udruženja penzionera iz Dervente.

-Mi smo za večeras pripremili dvije lijepe sevdalinke kojim ćemo se predstaviti. Znači, „Emina“ od Alekse Šantića i „Lijepi li su mostarski dućani-dodaje članica VA „Iskre“ iz Tuzle Jasmina Isabegović.

Za razliku od horova koji postoje decenijama, poput ansambla „iskre“ iz Tuzle koji je aktivan pola stoljeća, predstavili su se i učesnici koje motivira isključivo ljubav prema muzici i druženju.

-Nemaju Muzičku kulturu, nemaju profesora muzičkog tako da imamo neku jaku želju i ljubav prema druženju i pjevanju pa smo se okupili-kaže voditeljica Mješovitog hora STŠ iz Dervente Dragana Plavšić.

Hor STŠ Derventa

Poruke mira i razumijevanja danas su, uz našu zemlju, potrebne cijelom čovječanstvu.

-Uvjerena sam u svome životu, a bila sam u različitim zemljama, uvjerena sam u tome da, ako se mi svi zajedno možemo naći u nečemo, to je glazba-mišljenja je Poljakinja Ana Alberti, članica Zbora župe „Imena Marijina“ iz Svilaja.

U predivnim kompozicijama uz učesnike, uživali su i poklonici pjesme i umjetnosti uopće koji su Veliku dvoranu Centra za kulturu u Derventi ispunili do posljednjeg mjesta pa se tražila i stolica više.

Afirmativa portal