DIANA KAJMAKOVIĆ ZAVRŠILA NA CRNOJ LISTI SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA

Nakon što je državna tužiteljica Diana Kajmaković spominjana u Sky aplikaciji, a zatim prebačena u drugi odjel Tužilaštva BiH, danas su uslijedile američke sankcije i teške optužbe koje su u potpunosti kompromitovale lik i djelo ove dugogodišnje uposlenice bh. pravosuđa.

“Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Brian E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih Država.

Iako se u Tužilaštvu BiH već neko vrijeme radi na predmetu u kojem je glavni akter Diana Kajmaković, ona i dalje dolazi na posao u državno tužilaštvo. Jedina razlika jeste što više ne ulazi na Odjel za organizovani kriminal gdje je bila šefica, već odlazi na druga vrata Odjela za ratne zločine.

Tu je odluku v.d. glavnog tužitelja Milanka Kajganića opisao kao reorganizaciju rada ove institucije, no sada je potpuno jasno kako su odavno postojale informacije o tome da će uslijediti ono što je objelodanjeno danas.

Da bi tužiteljica, u ovom slučaju Diana Kajmaković, bila udaljena iz Tužilaštva BiH zbog teških optužbi koje joj na teret, za sada stavljaju samo Sjedinjene Američke Države, potrebno je da odluku donese Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) na zahtjev Ureda disciplinskog tužioca. U tom slučaju, ona bi bila suspendovana do okončanja postupka.

Podsjetimo da je američko ministarstvo danas bilo veoma konkretno u optužbama na račun Diane Kajmaković. Sada domaće institucije trebaju insistirati na dokazima kako bi mogli adekvatno procesuirati sve osobe koje su se u ovom slučaju ogriješilo o zakon.

Amerikanci za Kajmaković kažu i da je bila podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima.