Dioničari sazvali skupštinu Bosnalijeka, traže reakciju Komisije za vrijednosne papire FBiH

Saopćenje, Ilustracija

SARAJEVO, 16. augusta (FENA) – Nakon što je Nadzorni odbor društva Bosnalijek d.d. odlučio da se ponovljena redovna skupština dioničara zakazana za 19. augusta opet odgodi, a navodno zbog toga što revidirani izvještaj eksternog revizora za 2021. nije završen tj dostupan, dioničari ove kompanije su iskoristili zakonsko pravo i sazvali redovnu skupštinu za 7. septembra.

Kako je saopćeno iz AS Holdinga doo, koji predvodi ove dioničare, prethodno su dioničari dostavili Komisiji za vrijednosne papire FBiH niz informacija o nezakonitim postupanjima društva Bosnalijek d.d. te zahtjeve za poduzimanje mjera kako bi se spriječilo štetno djelovanje NO i uprave Bosnalijeka prema samoj kompaniji i dioničarima.

Komisija za vrijednosne papire je izvršila nadzor i utvrdila nezakonito postupanje odnosno kršenja pravila korporativnog upravljanja i nezakonito donošenje odluka Nadzornog odbora, ali se društvo Bosnalijek d.d. tačnije Uprava i Nadzorni odbor u potpunosti oglušili i nisu postupili po nalogu Komisije za vrijednosne papire FBiH. Dioničari upozoravaju da nadležni organi ne smiju ostati nijemi, na kršenje Zakona, nanošenje štete dioničarima, te na ignorisanje naloga regulatora (Komisije za vrijednosne papire), jer isto, kako navode, predstavlja sistemski sistemski rizik za, društvo Bosnalijek d.d., njegove dioničare, povjerioce ali i tržište kapitala u BiH.

Dioničari naglašavaju da su Nadzorni odbor i Uprava društva u više navrata u proteklih devet mjeseci opstruirali pokušaje da se održi skupština društva Bosnalijek d.d, a sve u cilju da se postojećem NO i upravi omogući da nastave provoditi nezakonite aktivnosti, te nanositi nesagledivu štetu i posljedice po društvo.

-To što su NO i Uprava društva u potpunosti zanemarili svoje zakonom utvrđene obaveze ne daje im za pravo da se redovna skupština ne održava zato što revidirani izvještaj eksternog revizora za 2021. nije dostavljen. Nadzorni odbor i Uprava društva su dužni dioničarima i svim drugim zainteresiranim stranama dati obrazloženje ovakvog postupanja, a obzirom da to kontinuirano izbjegavaju, navedena obrazloženja bi morali dati nadležnim državnim organima, ističu dioničari.

Nepovjerenje dioničara Bosnalijeka prema NO i Upravi je opravdano, jer do sada dioničari, ali ni druge zainteresirane strane od njih nisu dobili nikakve informacije o poslovanju društva, iako na to zakonski imaju pravo. Također, dioničari ukazuju na činjenicu da je nezakonito poslovanje društva Bosnalijek d.d. potvrđeno hapšenjem, pritvorom i tužilačkim istragama protiv predsjednika NO i direktora društva.

Obzirom na pomenute istrage i ozbiljna hapšenja u nekoliko navrata čelnih ljudi društva Bosnalijek d.d. dioničari sa pravom strahuju o stvarnoj situaciji i poslovanju društva, te su u nekoliko navrata pozivali Nadzorni odbor i Upravu da se dozvoli posebna revizija i dubinsko snimanje poslovalja društva što su isti odbili, što dodatno ukazuje na činjenice na eventualno štetne transakcije po društvo i dioničare, navodi se u saopćenju.