Erdogan u septembru stiže u BiH

U prvoj polovini septembra u Bosnu i Hercegovinu stiže turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Našu zemlju posjetit će u sklopu balkanske turneje i to sa ministrima i privrednicima.

Dolazak Erdogana u BiH poklapa se sa još jednim pokušajem razgovora političkih predstavnika u BiH o izbornom zakonu. Iako se očekivalo da svi razgovori budu ostavljeni za period nakon izbora, poruke iz ureda visokog predstavnika Christiana Schmidta te američke ambasade ukazuju da će sredinom septembra, a možda i ranije biti pokrenuta inicijativa za pokušaj iznalaženja kompromisa.

To je onaj famozni rok od šest sedmica koje je Schmidt ostavio političkim liderima u našoj zemlji da se jave s idejama i rješenjima za izborni zakon, nakon što je on jasno najavio da će nakon tehničkih nametnuti i političke izmjene izbornog zakona.

Da li je moguć dogovor vjerovatno ne znaju ni sami politički lideri. Ali sudeći prema dosadašnjim pozicijama, dogovor je moguće tražiti jedino na polju smanjivanja ovlasti Doma naroda te ne zadiranja u pravo svakog kantona da izabere delegate za Dom naroda iz svakog konstitutivnog ukoliko su takvi izabrani u kantonalne skupštine.

S obzirom na ranije inicijative Turske i iskazivanje spremnosti da posreduju u pokušaju pronalaska rješenja u formatu sa čelnicima Hrvatske i Srbije, dolazak Erdogana može se posmatrati i u tom kontekstu. Međutim, nijedna stranka sa sjedištem u Sarajevu do sada nije kazala da pristaje na taj format, a posebno ne na pregovore predstavnika naroda kako se to najavljivalo.

Da li će Schmidt ili neki drugi zapadni zvaničnici pokušati preko Erdogana utjecati na traženje kompromisa nije jasno, ali takvu mogućnost ne treba isključiti.

Za sagledavanje cijele priče o izbornom zakonu treba uzeti u obzir i činjenicu da se sve dešava u predizbornom periodu pa će i taj detalj neminovno utjecati na sam proces eventualnih pregovora.

U konačnici, ukoliko stranke ne pokažu spremnost za dogovor, velike su šanse da će Schmidt nametnuti izmjene izbornog zakona. A da li će to uraditi prije izbora i još više usložniti situaciju ili će sve ostaviti za postizborni period ukoliko se vlast ne bud eformirala i budu postojale blokade, vjerovatno zna samo on.