DJEČAK KOSTA K. PRVI PUT SE POKAJAO ZBOG MASAKRA

Dječak ubojica Kosta K. (13), koji je počinio masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, danas je u Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu izjavio da je oružje kojim je počinio zločin bilo osigurano, i da mu prvi kontakt s vatrenim oružjem nije omogućio njegov otac, izjavila je očeva odvjetnica Irina Borović, piše Nova.rs.

Dječak se ispituje u svojstvu svjedoka u postupku koji se vodi protiv njegovog oca, V. K. osumnjičenog da je počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti. V. K. se nalazi u pritvoru od uhićenja 3. svibnja, istog dana kada je njegov sin u školi ubio devet učenika i radnika osiguranja.

Irina Borović je dodala da je dječak prilikom saslušanja izrazio kajanje zbog onoga što je činio.

„Danas je saslušan maloljetnik povodom čijeg čina, tragičnog i strašnog, se vodi ovaj kazneni postupak protiv okrivljenog V. K.. Detaljno su ispitane sve okolnosti koje mogu biti važne za otkrivanje razloga zbog kojih je sve ovo učinio. Ono što mogu kazati jest da je potvrdio ono što je otac objasnio u pogledu načina na koje je oružje čuvano i skladišteno, dakle bilo je apsolutno sigurno. Detalje kako je on do oružja došao ne bih mogla reći, rekla je Borović.

No, više detalja ima izvor portala Blic.rs. Prema njihovom pisanju, dječak ubojica rekao je da njegov otac imao i dodatne mjere kojima je osigurao oružje, a koje nisu obavezne. Između ostalog, piše Blic, dječak je otkrio kako je njegov otac imao šifre na obaračima pištolja. Blic navodi i kako je Kosta K. potom detaljno objasnio kako je došao do oružja koje je bilo u sefu i zaštićeno šiframa. Rekao je da se dugo mučio kako razbiti te šifre i da je dugo pokušavao dokučiti kako doći do oružja, navodi izvor Blica.

Dodaje se i da je dječak ubojica ispitivan gotovo 4 sata, putem video linka između psihijatrijske ustanove u kojoj se nalazi i Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu.

Punomoćnica oštećenih Zora Dobričanin rekla je danas da je dogovoreno da se proces odvija u sudnici, s ciljem da se ni na koji način, bilo kakvim iznošenjem, ne bi remetio postupak.

 

Jutarnji list