DOBOJ-15. IZLOŽBA SITNIH ŽIVOTINJA, BOSANSKA ĐUĐA ČEKA MEDJUNARODNO PRIZNANJE

U organizaciji Društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Dobojski odgajivač“ u ovom gradu je održana  15. medjugradska izložba sitnih životinja u okviru koej su upriličene dvije specijalne izložbe, patuljaste peradi  i golubova Bačkog prevrtača i Turskog mardina. Uz ovo, „Dobojski odgajivač“ bi  uskoro mogao postati vlasnik zaštićene autohtone sorte „Bosanska đuđa“ čije medjunarodno priznanje je sve izvijesnije.

  1. medjugradsku izložba sitnih životinja, je i ove godine uspješno organiziralo Društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Dobojski odgajivač.

-U čijem sastavu su patuljasta perad i specijalizovana izložba dvije vrste golubova, Bački prevrtač i Turski mardin ili Takla-kaže potpredsjednik Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Dobojski odgajivač“  Edin Mujkanović.

Predstavljene su 62 vrste golubova i 63 vrste patuljaste peradi. Proglašeni su  najbolji.

-Ocjenjuju se oblik, boja, uzgojna njega mnogo stvari je tu bitno. Što približnije standardu se mora uzgojiti- kaže  Đuro Vrućinić iz Prijedora čija kokinkina je proglašena najljepšom.

Mitraković: Slabi interes mladih

Već nekoliko godina u dobojskom Društvu  rade na standardizaciji i evropskoj zaštiti autohtotne Bosanske đuđe.

-Ja se nadam da će Bosanska đuđa, zajedno sa dobojskim članovima koji intenzivno rade, ugledati svjetlo dana, da će birti priznata i da  će se naš trud isplatiti-kaže sekretar dobojskog Udruženja Adis Ajanović.

Dobojlije se nadaju da će đuđa dobiti internacionalnu potvrdu već narednog mjeseca na 14. državnoj izložbi sitnih životinja u Tešnju gdje se očekuje rekordan broj izlagača uprkos sve manjem interesu mladih za ovaj hobi.

„-Velike izložbe, osim što su skupe, nema ni prostora, na nema ni mladih izlagača, a pošto su na zapadu sada hit ove jednodnevne izložbe i specijalke, mi smo evo ove godine,  ovo je treća specijalka ovog tipa-ističe Vrhovni sudija BiH Đuro Mitraković.

Ranije su održane strukturalna  izložbe golubova u Modriči i specijalna izložba gušana u Maglaju.