DOBOJ-UZ MJESEC BORBE PROTIV BOLESTI OVISNOSTI ZABRINJAVAJUĆI PODACI

U povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti ovisnosti i pripadnici Policijske uprave Doboj su u ovom gradu, podjelom letaka gradjanima obilježili ovaj dan.  Zabrinjava podatak da je u prvih deset mjeseci ove godine na području ove Uprave evidentirano 556 slučajeva zloupotrebe opojnih droga (75 ima obilježje krivičnog djela) što je za 56 posto više u odnosu na isti period lani.

Od 556  slučaja zloupotrebe opojnih droga 75 se odnosi na krivično djelo, što je za 27 ili za 56 posto više u odnosu na isti period 2022. godine.

-Mali je broj maloljetnih lica koji su evidentirani kao izvršioci i krivičnih djela i prekršaja. Uglavnom su to lica starosne dobi oko 30 godina i to su, uglavnom, povratnici u izvršenju krivičnih djela i prekršaja-kazao je Siniša Spasojević, načelnik Odjeljenja za organizovani kriminalitet i droge PU Doboj.

PU Doboj: Edukacija za gradjane

U okviru Mjeseca borbe protiv bolesti ovisnosti poliicijski službenici su gradjanima u sklopu akcije „Stop zavisnosti. Put koji ne vodi nigdje“, dijelili prigodan štampani materijal. S ciljem suzbijanja zloupotrebe opojnih droga na području PU Doboj u toku je akcija „Plantaža 2023“, a planiraju se i edukativna predavanja za učenike.

-Da prepoznaju koje su to vrste opojnih droga koje se najčešće mogu susresti na našem području i kako da se ponašaju i kome da prijave u slučaju da dodju u kontakt s licima koja konzumiraju ili da im se ponude opojna sredstva- naglašava Aleksandar Vuković, pomoćnik komandira PS 1 Doboj.

Slične akcije dobojski policajci će provoditi do sredine ovoga mjeseca.