DOBOJ-HOĆE LI ZGRADA ZA SOCIJALNO STANOVANJE U BARAMA OSLOBODITI DOM PENZIONERA!?

DOBOJ-HOĆE LI ZGRADA ZA SOCIJALNO STANOVANJE U BARAMA OSLOBODITI DOM PENZIONERA!?

Izgradnja zgrade za socijalno stanovanje u Doboju, usljed povećanja troškova, ali i borokratskih procedura, umnogome kasni. Zajednički projekt  državnog i resornih entitetskih ministarstva, u okviru projekta CEB II, vrijedan više od sedam miliona maraka uskoro bi, ipak, mogao biti završen. U zgradu sa 134 stambene jedinice planirano je i useljenje 84 raseljene osobe koje godinama žive u zgradi Doma penzionera u Doboju. Mnogi od njih ovakvim rješenjem nisu zadovoljni.

U oronuloj zgradi Doma penzionera u centru grada danas žive 84 izbjegle i raseljene osobe. U Gradskoj upravi nastoje ubrzati izgradnju objekta za socijalno stanovanje  u Barama, oko tri kilometra od grada.

Bare-Završetak radova najesen

-Prije svega cilj je da udomimo konačno te ljude, a druga stvar je da rasteretimo jedan tako respektabilan objekt u centru grada Doboja-ističe zamjenik gradonačelnika Doboja  Slavko Kovačević.

U okviru projekta CEB II, zajednički projekt Ministarstva za ljudska prava i  izbjeglice BiH i resornih entitetskih ministarstava, dijelom je finansiran i sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope. Zog povećanih troškova izgradnja  uveliko kasni.

-Grad Doboj je iznašao sredstva u visini od million i 460.000 maraka za vanjsko uredjene. Proveden je javni poziv, izabran izvodjač-kaže  Kovačević.

Ukoliko tenderska procedura protekne bez poteškoća, objekt bi mogao biti završen do jeseni.

Dom penzionera-25 godina dom raseljenima

-Znači, biće useljene prvenstveno ove 84 porodice iz Doma penzionera, a ostatak stanova će biti useljen iz individualnih smještaja-ističe pomoćnik direktora Sekretarijata za raseljena lica I migracije RS Gojko Jotić.

Dio stanara  Doma penzionera se ne raduje skorom useljenju u novu zgradu. Razlozi leže u udaljenosti od grada i zdravstvenih ustanova, ali i u činjenici da stambene jedinice,  nakon prestanka korištenja, ostaju u vlasništvu Grada, te da ih potomci I rodbina ne mogu naslijediti.

-Za mene to ništa ne znači. Oni za mene samo neka naprave gore moje u Gornjem Rakovcu. Ja stalno donaciju tražim. Ja ne volim stan. Ja bolje volim u svoje gore da se vratim-kaže Andrija Malčić.

Đurić; Radije ću na ulicu

-Ja dok sam živa i moj niko nema taj stan da naslijedi. Ostaje opštini. Ne dam svoje dvije kuće za taj stan pa neka na ulicu izadjem. Kada oni mogu imati po deset stanova, valjda i ja za svoje dvije kuće mogu dobiti jednosoban stan i da je moj-kategorična je Gordana Đurić iz Lukavca koja u Domu penzionera boravi duže od dvije decenije.

U opremanje stanova u ovoj zgradi investirano je 620.000 maraka. Prvi stanari bi trebali  useliti do kraja godine. Afirmativa.ba