DOBOJ I “HELP”-ZA 21 KORISNIKA PO 2.000 EURA

Doboj, NVO „Help“  pomaže socijalno ugroženima da pokrenu biznis

 

                               ZA 21 KORISNIKA PO 2.000 EURA

 

Uz podršku njemačke humanitarne organizacije „Help“ i Gradske uprave Doboj u ovom gradu je, u okviru projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti regije Zapadnog Balkana“, osigurana finansijska potpora za pokretanje 21 mikro-biznisa. Za svakog od korisnika,  koji su ispunili uvjete, osigurat će se finansijska potpora od po 2.000 eura uz obavezu da sufinansiraju projekt, registruju djelatnost i prisustvuju planiranim stručnim edukacijama.

U okviru navedenog projekta za poticaj, podršku i kreiranje mikro-biznisa na području Grada Doboja Vlada Savezne Republike Njemačke će, putem organizacije „Help“ investirati 92.000 maraka.

-Ciljna grupa su sve socijalno ugrožene ranjive grupe koje su nezaposleni, a imaju kvalitetnu poslovnu ideju koja može obezbijediti njima i njihovoj porodici neke prihode-kazao je predstavnik HELP-a Almin Adžović.

Selekcijom je, od šezdesetak prijavljenih, odabran 21 korisnik koji će ostvariti pravo na podršku u iznosu od 2.000 eura.

-Obišli sve te aplikante na terenu, utvrdili da li je njihov zahtjev u skladu s tim za što apliciraju i tek na drugoj selekciji je odabran ovaj 21 korisnik-dodaje koordinatorica projekta Snježana Radić.

Obaveza korisnika je da sufinansiraju projekt, registruju djelatnost i prisustvuju planiranim stručnim edukacijama.

-Ja sam sebi namijenio veliku frezu za traktor. Pošto imam traktor, imam i nekih priključaka. Držim krave, držim bikove-kaže aplikant Hajrudin Avdić iz Male Bukovice.

-Ja sam aplicirao za proizvodnju voća. Registrovan sam kao proizvodjač, imam svoju piljaru i tako-kaže  Brane Popović iz Stanova.

-Kroz projekt ću nabaviti perač za mašine i kopačicu. To će mi poslužiti jer se bavim proizvodnjom  jagodičastog voća. Imam plantažu aronije, plantažu maline, imam borovnicu, imam  ribizlu-kaže  Senija Grahić iz Pridjela Gornjeg.

U finansiranju će Grad Doboj sudjelovati sa 35 posto sredstava. Afirmativa.ba