DOBOJ ISTOK-UPRILIČEN PROGRAM „DAN DJEČIJE RADOSTI“

U Doboj Istoku sami finansirali osnivanje Dnevnog centra za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju

 

                        UPRILIČEN PRIGODAN PROGRAM „DAN DJEČIJE RADOSTI“

 

Ulazak u novu godinu i zimski raspust na najbolji način su obilježili i mališani sa smetnjama u razvoju u Općini Doboj Istok. Ovdje su, bez podrške viših nivoa vlasti, osnovali Dnevni centar  za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Ovih su dana štićenici centra sa učenicima osnovnih škola, u okviru manifestacije „Dan dječije radosti“  spletom igara, pjesama i scenskih igrokaza, na najbolji način sugradjanima uljepšali praznike.

Da se može i kada nedostaje novca i osnovnih uvjeta pomoći onima koji trebaju našu pomoć na najbolji način pokazuju u Doboj Istoku. U ovoj maloj lokalnoj zajednici  su, bez podrške viših nivoa vlasti, zajednoi sa MFS „Emmaus“ prije deset mjesecu osnovali Dnevni centar za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju.  Ovih su dana za sugradjane, sa učenicima OŠ „Klokotnica“ i „Brijesnica“ upriličili prigodan novogodišnji program.

-Da predstavimo našoj lokalnoj zajednici važnost ovog projekta, važnost učešća zajedno djece osnovnih škola i djece sa poteškoćama-kazala nam je koordinatorica za razvoj i saradnji pri MFS „Emmaus“ Alema Hodžić.

-Želimo da ovi mališani pokažu našim gradjanima da i oni mogu ravnopravno da učestvuju u svim aktivnostima koje organizuje društvena zajednica-dodaje direktor OŠ „Klokotnica“ Dženad Mujkić.

U Dnevnom centru svakodnevno boravi 35 štićenika. Medju njima je i sin Elvedine Hasić.

-Blizu mi je to da ne idem u Tuzlu. Puno ovo znači i meni i njemu. Vjerujte. Da nismo u kući. Ja bi sve za svoje dijete učinila- kaže  Elvedina Hasić.

U Općini Doboj Istok u narednom periodu računaju na pomoć viših novoa vlasti kako bi se poboljšali uvjeti i uveli novi sadržaji u Centru.

-Želim svoj djeci da zaželim danas da im svaki dan bude  Dan dječije radosti.  Želim roditeljima da zaželim puno sreće u odgoju svoje djece. Želim profesorima da se zahvalim na požrtvovanju, na na radu, na upornosti i strpljenju sa našim djacima-kazao je, obraćajući se mališanima, roditeljima i posjetiteljima općinski načelnik  Kemal Bratić.

A,  dobre zabave nije nedostajalo. Uživali su svi.  Afirmaitva.ba