DOBOJ JUG: ODRŽAN TREĆI SEVDAH FEST

U organizaciji Udruženja mladih „Odraz“, a pod pokroviteljstvom Općine Doboj Jug u ovoj općini je održan Treći sevdah fest.

U takmičarskom dijelu je nastupilo sedam mladih izvodjača. Uz upotpunjavanje kulturne i zabavne ponude tokom ljeta, dogadjaj ima za cilj njegovati sevdalinku i osigurati joj mjesto i društvenu ulogu u vremenu koje dolazi. Prvi Sevdah fest u Doboj  Jugu održan je  2019. s ciljem da postane tradicionalan. Zbog pandemije uslijedila je trogodišnja pauza da bi ovih dana bio održan treći Sevdah fest.

Nastupilo sedam mladih izvodjača

-Prepoznatljivi smo kao mjesto ugodnog življenja, ali nam je želja da budemo prepoznatljivi  i po našoj tradicionalnoj muzici, po sevdahu-kazao je predsjednik Organizacijskog odbora  Muharem Delić.

U revijalnom dijelu publika je uživala u sevdalinkama izvodjenim uz saz, ali i dostignućima mladih iz škole harmonike iz Doboja.

-Veoma je teško pjevati uz saz. Ne pokriva te nikakav orkestar, a dolazi do izražaja emocija i sevdalinka-pojašnjava sazlija iz Srebrenika  Ahmet Hogić.

Makarević s polaznicima

-Nama je harmonika sve. Kroz nju pokazujemo kakvu dušu imamo. Pokazujemo apsolutno sve emocije svoje-dodaje voditelj Škole harmonike iz Doboja Mensur Makarević.

S razvojem medija i sevdalinka je dobila novi zamah. Posebno medju mladima.

-Jako sam sretna što imam priliku da učestvujem na jednom ovakvom festivalu i da dam svoj doprinos u očuvanju naše sevdalinke, naše tradicije i onoga što zaista vrijedi-ističe mlada interpretatorka sevdalinke Azra Malkić.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Sevdah festa je Općina Doboj Jug.

Publika je uživala

-Nastojimo evo zajedno iz budžeta izdvojiti sredstva za naše gradjane koji su domaći i žive ovdje, ali i za naše sugradjane koji tokom ljeta dolaze u rodni kraj. Naporno radimo na stvaranju što boljih uvjeta za život našim gradjanima kako u oblasti privrede, infrastrukture, tako  i u oblasti kulture, sporta i zabave- ističe načelnik Doboj Juga Mirnes Tukić.

U takmičarskom dijelu nastupilo je sedam takmičara. Ispred Vedina Mustafića iz Srebrenika i Amre Aljić iz Živinica pobijedio je Almir Mustafić iz Vogošće. U revijalnom dijelu nastupio je Nihad Kantić Šike. Afirmativa.ba