DOBOJ JUG-OTVOREN CENTAR  ZA ISLAMSKO OBRAZOVANJE

DOBOJ JUG-OTVOREN CENTAR  ZA ISLAMSKO OBRAZOVANJE

U okviru 11. manifestacije „Dani vakufa u BiH“ danas je u Matuzićima u Doboj Jugu otvoren najveći Centar za islamsko obrazovanje u BiH (CIOM).  U kompleksu koji se prostire na oko 2.000 kvadrata, pored  „Kuvajtske“ džamije, nalaze se  mektepske prostorije, predškolska ustanova, obdanište, multimedijalna biblioteka, kompjuterska laboratorija, restoran, džematske kancelarije, imamski stan i drugi sadržaji.

-Kamen temeljac smo položili u novembru 2018. godine, a radovi su počeli, na Dan džamija, 07.05.2019. godine i trajali su do marta 2020. kada su, zbog nedostatka novca, zaustavljeni, ali se nismo predali. Pokrenuli smo akciju „Postani vakif Centra za islamsko obrazovanje u Matuzićima“ i za samo nekoliko mjeseci prikupili smo skoro  pola miliona maraka. Sav novac smo investirali u zgradu. U novembru 2020. godine ovom hairli poslu pridružila se Vakufska direkcija koja je prezentirala naš projekt prijateljima iz Kuvajta. Generalni sekretarjat države Kuvajt za vakufe obezbijedio je nedostajuća sredstva. U martu 2021. godine potpisali smo nove ugovore i gradnju smo priveli kraju sredinom 2022. godine-kazao je na otvaranju CIOM-a u Doboj Jugu  njegov direktor Mervan Muratović.

Uz brojne goste iz cijele BiH, svečanosti su prisustvovali i gosti iz Kuvajta, brojna ulema medju kojima i muftija Zenički Mevludin ef. Dizdarević i zamjenik reisu-l-uleme  IZ u BiH Enes ef. Ljevaković. Afirmativa.ba