HKD „NAPREDAK“ MAGLAJ OBNOVIO RAD-LEOPOLDOVE VEČERI

HKD „NAPREDAK“ MAGLAJ OBNOVIO RAD-LEOPOLDOVE VEČERI

Kako bi obavljao osnovnu misiju, njegovanje tradicije i kulture Hrvata, ali i doprinio kulturnoj ponudi lokalne zajednice, HKD „Napredak“ u Maglaju, nakon što je prošle godine simbolično obnovio rad, ovih je dana  prvim kulturnim sadržajima ozvaničio svoje reaktiviranje. Obnavljanje je tim važnije ako se ima u vidu činjenica da  Župa Maglaj ove godine slavi 400 godina od svog prvog pomena u pisanim dokumentima, ali i da je u toku obilježavanje 120 godina postojanja HKD „Napredak“ u našoj zemlji.

HKD „Napredak“ će i u Maglaju, uz doprinos kulturnoj ponudi, ponuditi i notu optimizma i vjere u bolje sutra i tako doprinijeti ozdravljenju društva i vedrijem pogledu na svijet i ljude oko sebe.

-Mediji često rade senzacije, ali negativne strane. Evo, hvala vam što ste došli. Potrudite se i vi, a i  mi ćemo se potruditi da radimo nešto dobro. Pa, vidjećemo, rezultati će se pokazati-KAZAO JE PREDSJEDNIK HKD „Napredak“, podružnica Maglaj Mladenko Šupuković.

Uz obilježavanje 120 godina postojanja „Napretka“ u našoj zemlji, ove godine i župa Maglaj obilježava 400 godina od prvog pomena u  pisanim dokumentima bosanskih franjevaca.

-Uz to i obnavljanje kulturnih djelovanja je jedna veća dimenzija i doprinos sveukupnoj kulturnoj ponudi-mišljenja je  Alojzije Gašparević, član maglajskog „Napretka“.

-Maglaj je, po mome skromnom mišljenju, stagnirao kada je  u pitanju kultura. Samo obnavljanje HKD „Napredak“ je doprinos, ne samo nama, nego i cjelokupnoj općini-dodaje književnik i član UO HKD „Napredak“ podružnica Maglaj Ilija Ivešić.

Župni prostori svetišta „Leopolda Mandića“ u Maglaju bili su mali da prime sve poklonike likovne umjetnosti i poezije što su, uz podršku središnjice HKD „Napredak“ iz Sarajeva, upriličili zavičajni  likovni umjetnici, književnici i poete.  Afirmativa.ba