DOBOJ JUG-REDUKCIJE U VODOSNABDIJEVANJU SU PROŠLOST!

U Doboj Jugu aktivno rade na poboljšanju vodosnabdijevanja

 

                GRADI SE NOVI BUNAR, A PLANIRA JOŠ JEDAN -REDUKCIJE SU PROŠLOST

 

Kako bi poboljšali snabdijevanje stanovništva pitkom vodom, posebno u ljetnom periodu, u Općini Doboj Jug su ovih dana počeli s izgradnjom novog bunara vrijednog oko 100.000 maraka. Sredstva za izgradnju je, uz Općinu Doboj Jug, iz vodnih naknada, osiguralo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

Poput većine lokalnih zajendica u našoj zemlji i Doboj Jug se suočava s nedostatkom pitke vode u ljetnom periodu. Uz redukcije, ovdje su, kako bi osigurali kontinuirano snabdijevanje, primjenjivali i takozvanu blok tarifu u potrošnji vode.  Ovih dana, na izvorištu „Havdine“ u zahvatu rijeke Bosne,  počelo je bušenje novog bunara.

-Ovaj bunar  bi nam trebao osigurati dovoljne količine vode da smanjimo taj pritisak tokom ljeta, kada imamo najveći pritisak sa nedostatkom vode i sa redukcijama-kazao nam je Maid Buljubašić, direkotr JKP „Vis“ iz Doboj Juga.

-Ukupna vrijednost projekta je 96.000 KM. Nakon provedenih procedura javnih nabavki izabrano je naše  KP „Vis“ da izvodi te radove u saradnji, naravno, sa   ostalim podizvodjačima-ističe općinski načelnik Mirnes Tukić.

Hidrogeološki poslovi povjereni su renomiranoj firmi „Winner Project“. Bunar je dubine do 12 metara, sa prečnikom bušenja od 500 milimetara i perforiranim dijelom za prihranu od četiri metra.

-Za očekivati je približnu izdašnost kao i na prethodnim. To je, otprilike, oko pet do šest litara u sekundi-kaže nam inžinjer ispred „Winner Projecta“  Omer Bedak.

Izgradnju novog bunara je, uz Općinu Doboj Jug, sredstvima iz vodnih naknada, finansiralo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Riječ je o projektima za čiju realizaciju je potreban duži vremenski period. Poremećaji na tržištu često podižu cijenu i ugrožavaju finaliziranje.

-U slučaju da se desi neko blago povećanje cijena, kako je i Zakonom predvidjeno,  i to smo spremni sufinansirati kako bi ti projekti doživjeli svoju finalizaciju, odnosno doveli se krajnjoj upotrebi-pojašnjava resorni ministar Mirsad Hadžić.

Godišnje se iz ovog Ministarstva za projekte vodosnabdijevanja izdvoji  oko deset miliona maraka.  Inače, na području Doboj Juga na gradski vodovod je spojeno 260 privrednih subjekata i oko 1.300 domaćinstava što je oko 95 posto. U planu je izgradnja još jednog bunara. Afirmativa.ba