UGINULE RIBE PLUTAJU DRINOM PREMA BIJELJINI

 

Uginule ribe plutaju Drinom u lozničkom kraju i neophodno je da se ustanovi kako je došlo do trovanja, rekao je predsjednik Skupštine Gradskog udruženja ribolovaca “Drina” Zoran Opačić.

“Novosti onlajn” pišu da ribe plutaju rijekom od četvrtka, kao i da je ribolovačko udruženje ribolovaca “Drina” u Loznici, o pomoru riba prve informacije dobilo iz malozvorničkog kraja, gdje je i počeo.

Opačić je rekao da je, odmah po saznanju, obavijestio ribočuvarsku službu, kao i preduzeće koje brine o vodama u ovom dijelu Srbije i nadležne iz resornog ministarstva.

“Uginule ribe i dalje plutaju, sada delom Drine, u lozničkom kraju, od šepačkog mosta, pa nizvodno prema Bogatiću, odnosno Janji i Bijeljini, u Republici Srpskoj”, naveo je Opačić.

On je naglasio da je neophodno da se ustanovi kako je došlo do trovanja, gdje je njegov izvor i ko je odgovoran za ovo “nedjelo”.

Opačić je rekao da je najviše stradalih ribamrena, koje se kreću po dnu, a manje onih poput nosare i deverike.

“Kako se, očigledno, opake materije razblažuju sa tekućom vodom, otrov ide ka dnu. Nema informacija od nadležnih da će uskoro da saopšte šta se i kako dogodilo. Čuli smo da su neki od njih nezvanično rekli da je `prošlo isuviše vremena da bi bili odgovarajući uzorci za analizu`. To ne bi bilo dobro”, istakao je Opačić.

Gradska uprava Loznice i preduzeće “Vodovod i kanalizacija” odmah su obavijestili sve nadležne institucije, Zavod za javno zdravlje u Šapcu kao i Republičku vodnu inspekciju.

Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” svakodnevno analizira kvalitet vode i nikakve promjene nisu uočene, pa nema mjesta uznemirenosti, navode “Novosti onlajn” i dodaju da će u istragu, po svoj prilici, morati da se uključe i njihove kolege iz Republike Srpske i BiH.