MOST NA SPREČI-PET HILJADA STANOVNIKA PODOZRENSKIH NASELJA STRAHUJE ZA ŽIVOTE

Dok se čeka gradnja mosta preko Srpeče kod Doboja

 

               PET HILJADA STANOVNIKA PODOZRENSKIH NASELJA STRAHUJE ZA ŽIVOTE!

Iako mu je prije više od 20 godina istekao vijek upotrebe, montažni vojni most preko rijeke Spreče, koji je IFOR krajem devedesetih godina prošloga vijeka montirao uz onaj porušeni 1992. godine,  još uvijek koristi više hiljada stanovnika pet podozrenskih naselja u dobojskom kraju svakodnenvo rizikujući živote. Iako je novac za izgradnju novog mosta osiguran njegova  gradnja  do danas nije počela iako je trebao biti završen krajem prošle godine.

Već više od 20 godina oko pet hiljada stanovnika Suhog Polja, Tekućice i više naselja podno Ozrena na vlastiti rizik prelaze most kojem je rok upotrebe istekao prije više od 20 godina.

-Hvala IFOR-u što ga je postavio. Ali on je toliko dotrajao da ga treba remontovati ili maknuti odavdje jer samo je pitanje dana kad će se on srušiti i kad će neko nastradati. Mi ga svojim sredstvima održavamo koliko možemo, ali to nije dovoljno-kaže  inicijator za izgradnju mosta Osman Čabrić iz Suhog Polja.

IFOR-ov most na Spreči, gradjani rizikuju živote

Početkom jula prošle godine predstavnici Unije općina i gradova turskog svijeta i predstavnici lokalnih vlasti Doboja i Doboj Istoka svečano su označili početak gradnje novog mosta preko rijeke Spreče na medjuentietskoj liniji kod Doboja. U finansiranju mosta vrijednog 900.000 maraka, donator iz Turske je investirao 600.000 maraka. Preostalih 300.000 je obaveza lokalnih zajednica. Gradnja još nije počela.

-Sad je u nekoj fazi stagniranja. Ali vezano uz taj projekat niti je Grad Doboj odustao, niti je Opština Doboj Istok odustala. Svakako je to zajednički projekat-kaže  Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Da nedostatak kvalificirane radne snage u BiH  ugrožava i projekte za koje je osigurano finansiranje, svjedoči i ovo gradilište u blizini Doboja. 600.000 maraka  donatorskih sredstava više od godinu dana je operativno.

Osman Čabrić, strahujemo od nesreće                                            Boris Jerinić, sve smo izvršili

-S obzirom da je Grad Doboj, to jest načelnik Jerinić uplatio 155.000 KM izvodjaču na njegov račun koji je trebao. Znači nisu uopšte upitna sredstva-kaže Osman Čabrić.

-Mi smo svoje obaveze izvršili. Naravno imamo tu i donatorska sredstva i u narednom nekom periodu ja vjerujem da će taj projekt bitri uspješno završen-optimističan je Jerinić.

Svečani početak radova 02.07.2021.                                                       Gradilište zaraslo u korov

Stanovnicima koji koriste most važno je da gradnje počne prije jesenjih kiša kada će vodostaj Spreče otežati gradnju. Od izvodjača radova su dobili uvjeravanja da će posao biti završen.

-Tako mi je uvjerljivo rekao Ahmet Hujdur iz „jelaškog „Inžinjeringa“, ovaj izvodjač.; „“Osmane, nemoj uopšte sumnjati da se taj most neće uraditi. Samo je pitanje dana“.  S obzirom da je on preopterećen sa poslovima, a fali mu radne snage-kaže Čabrić koji je svakodnevno u kontaktu s vlastima, donatorom  i izvodjačem radova.

Most, koji je trebao biti završen  do kraja prošle godine, na siguran način,  će povezati  više dobojskih i  naselja općina Doboj Istok i Petrovo sa magistralnim putem Doboj – Tuzla.  Afirmativa.ba