DOBOJ-„KAMENOM SATKANA PROŠLOST-SREDNJEVJEKOVNI BOSANSKI GRADOVI“

U Doboju promovirana knjiga Leonarda Valente

 

          „KAMENOM SATKANA PROŠLOST-SREDNJEVJEKOVNI BOSANSKI GRADOVI“

Promocijom knjige „Kamenom satkana prošlost-srednjevjekovni bosanski gradovi“ autora Leonarda Valente, koju su zajednički upriličili HKD „Napredak“ i Centar za kulturu i obrazovanje u Doboju, kroz 55 prikaza starih bosanskih gradova još je jednom potvrdjena duga historija naše države. Istovremeno, slična djela zorno svjedoče da su bh različitosti njeno bogatstvo, a ne usud.

Djelo je zbirka autorskih radova iz serijala o sredjevjekovnim gradovima u BiH. U zbirci su opisani, Vranduk, Počitelj, Tešanj, Jajce, ali i manje poznati  Koštin, Komotin, Borač i drugi. Ukupno 55.

-Vodilo nas je to da ova knjiga bude promovirana u Doboju baš iz tog razloga što se u njoj,  pored svih tih starih srednjevjekovnih gradova, pominju Doboj, Tešanj, Maglaj, Usora i ova okolna mjesta koja gravitiraju gradu Doboju-kazala je tajnica HKD „Napredak“ iz Doboja Ljubica Berlanda.

-Ovo je veoma važno djelo i zaslužuje još veću  posjetu. Ovo tim prije što je naša istorija poprilično štura u obrazovnom sistemu takoo da u ovoj knjizi treba da uživamo. Ovo prije svega imajući u vidu činjenicu da dok imamo  ovu knjigu u rukama  odaberemo i neke destinacije u BiH koje ćemo obići, a za koje do sada možda i nismo znali-dodjae v.d. direktora Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju  Lidija Žarić.

Knjiga zorno svjedoči o bogatoj zajedničkoj prošlosti naše zemlje uprkos dnevno-političkim nastojanjima da u prvi plan ističu uglavnom različitosti.

-Toga je mnogo danas. Samo je stvar na koji način to prezentiramo, odnosno na koji način želimo prezentirati. Mnogo je više dodirnih tačaka, nego tačaka koje nas razjedinjuju. Taman i te razlilčitosti su ono što čini nas bogatim kao društvo i kao cijelu državu-ističe autor  Leonard Valenta.

Leonard Valenta rodjen je 1976. u Njemačkoj. Osnovnu školu  i gimnaziju je završio u Zavidovićima, a Filozofski fakultet u Sarajevu.  Već 20 godina radi kao profesor histroije u Katoličkom školskom centru u Sarajevu.  Afirmativa.ba