DOBOJ-PODRŠKA ZA NOVE BIZNISE

Gradska razvojna agencija Doboj i Udruženje CEFE u BiH

 

                                    PODRŠKA ZA NOVE BIZNISE

Na treći javni poziv Gradske razvojne agencije Doboj (GRA) i Udruženja trenera CEFE u BiH, kroz  program poduzetničke podrške, od 15 prijavljenih finansijski su podržana dva nedavno pokrenuta biznisa. Cilj je ohrabiti i pospješiti razvoj novih poduzetničkih projekata. Do sada je na ovaj način podržano  šest biznisa sa isto toliko novih radnih mjesta.

Kroz posebno propisane kriterije nastoje se podržati poslovne ideje u razvoju uglavnom mladih i inovativnih poduzetnika.

-Biznis je mogao biti star do godinu dana. Dakle, početni kapital dobijaju od nas Gradske razvojne agencije, Gradske uprave i Udruženja trenera „CEFE-a“  po pet hiljada maraka novčanih sredstava i imaju šest mjeseci vremena da realizuju svoj program-kazao je direktor GRA u Doboju Aleksa Mirčetić.

U okviru trećeg javnog poziva od 15, podržana su dva poslovna projekta. Jedan od njih je i knjižara Nebojše Petrića otvorena u maju ove godine.

-Ova bespovratna novčana sredstva ćemo uložiti u novu opremu, proširenje naše ponude  kao i u nabavku boljih mašina za rad-ističe Petrić.

U okviru tradicionalnih zanimanja i usluga mladi ljudi pokazuju inovativnost i želju da, uz ovakve vidove podrške,  unesu poslovne novine.

-Svako ima neku ideju, ali je potrebno da taj neko ima i odredjeno znanje, vještine i osobine koje su mu potrebne i podršku, naravno, zajednice-kaže predsjednik Udruženja CEFE u BiH  Zoran Kolundžija.

Novčana bespovratka sredstva važan su vid pomoći u razvoju novih biznisa i zapošljavanje.

-Plan 2023. je da imam odva zaposlena radnika. Vidjećemo. Sve zavisi od situacije na tržištu i kako će se posao kretati-kaže Miodrag Petrović koji je u ovoj godini pokrenuo firmu za čišćenje i održavanje objekata.

Do sada je na ovaj način u Doboju otvoreno šest firmi  koje danas  uspješno posluju. U njima je do sada posao pronašlo šest novih radnika.  Afirmativa.ba