DOBOJ: POLICIJA EDUCIRALA RODITELJE O OPASNOSTIMA INTERNETA

U povodu Medjunarodnog dana sigurnog  interneta policijski službenici  iz Odjela za visokotehnološki kriminal PU Doboj su za roditelje učenika Srednje tehničke škole u Doboju, upriličili predavanje i edukaciju o načinima sigurnog korištenja i  nadzora nad korištenjem interneta mladih.

Uz dostupnost neprimjerenih sadržaja na internetu, bezbroj je razloga zbog kojih bi roditelji trebali biti zabrinuti  kada je riječ o negativnom utjecaju interneta na njihovu djecu.

-Roditelji kasno saznaju šta djeca rade na internetu. U tehnološkom smislu djeca prevazidju svoje roditelje tako da roditelji ne mogu da isprate svoju djecu šta ona, u stvari, rade na internetu-kaže Ozrenko Đurić inspektor za visokotehnološki kriminal u PU Doboj.

U Tehničkoj školi u Doboju, gdje je upriličeno predavanje, ističu kako su i ovdje zabilježeni izlolirani slučajevi zloupotrebe interneta.

Roditelji u tehnološkom zaostatku

-Bilo je manjih učeničkih packi da se slikaju kontrolni radovi i da se proslijedjuju drugarima koji to rade naredni čas, da se slikaju drugari da bi se sa njima poslije moglo, oni to kažu da je sve zbog šale. Medjutim, zato smo i pozvali njihove roditelje da ima kažemo da na internetu nema šale-ističe direktor Tehničke škole u Doboju Dragan Dostanić.

-Jednostavna je kontrola. Vrlo jednostavna. Budite roditelj ne strog nego pravedan. Ograničite vrijeme boravka djece na internetu i uputite ih da mogu koristiti internet u edukativne svrhe-dodaje roditelj Goran Stanković.

IZ PU Doboj roditeljima su predstavljeni i alati koji im mogu olakšati zaštitu i nadzor nad upotrebom interneta njihove djece.

-Putem „Google family linka“ i drugih aplikacija „Kaspersky save kids“ . To su aplikacije koje roditeljima omogućavaju da povežu telefone djece sa svojim kao admin nalogom i na taj način mogu da vrše monitoring djece na internetu-poručuje inspektor Ozrenko Đurić.

U vremenu informatičkih tehnologija i opasnosti koje, posebno mladima, prijete sa društvenih mreža, ovakve aktivnosti su, bez sumnje,  prijeko potrebne.  Afirmativa.ba