DOBOJ-POLJOPPRIVREDNA MEHANIZACIJA I PLASTENICI ZA 30 POVRATNIKA

Zahvaljujući finansijskoj podršci Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice od 300.000 maraka danas su u Doboju, sa 30  povratnika u RS, potpisani sporazumi o dodjeli poljoprivredne mehanizacije i plastenika. I više od dvije decenije nakon povratka ovim ljudima svaka pomoć mnogo znači. Od 120 aplikanata, ugovor je potpisan s njih 30.  Većina povratnika i danas živi od poljoprivrede i stočarstva.

-Puno znači za rad na zemlji. Živi se od toga i mehanizacija je jako važna. Uvijek treba nešto okopati, odvsti, dovesti-kažu nam povratnici u Ševarlije Mehmed Jupić i Miralem Mehinović.

-Na ovaj  način omogućava im se da ostvare odredjene prihode koji su neophodni za njihovu egzistenciju i njihovih porodica. Neko će pokrenuti posao, nekome će ovo pomoći da ga proširi i olakša-pojašnjava Načelnik odjeljenja za poljoprivredu Grada Doboja  Anis Husaković.

Više od same pomoći, kažu povratnici, znači im činjenica da je u posljednje vrijeme proces apliciranja na slične pozive mnogo transparentniji i pošteniji.

„A, do sada je uvijek bilo nejasno. Dobijemo u zadnjih šest dana da možemo aplicirati pa ne možeš stići prikupiti papire, a ovo smo dobili stvarno na vrijeme. Dali su nam doznake da se može aplicirati šta hoćemo, objasnili nam sve kako treba. Do sada nije bilo sve objašnjeno. Sada je zaista pošteno i to nas raduje-ističe povratnik u Kotorsko Esmir Đuherić.

-Bilo je teško. Teško se prolazilo. Morao si biri valjda nekome blizak ili u nekoj stranci. Ja nisam politicki angažiran. Ove godine evo uspio sam da dobijem. Izašao sam na listu.  Bilo je transparentno sve-priča nam povratnik u Donje Kolibe kod Broda Ivica Soldo.

-Kako su došli novi ljudi sa Sevlidom Hurtićem na čelu mnogo je poštenije.  To je istina.  Drugačije je. Mnogo više se dobiva i  i poštenije se radi nego prije. Ja ne znam kako se SDA mogla odreći ovak osposobnog čovjeka-pita se povratnik u Ševarlije Nevzet Mujkić koji je potpisao ugovor za plastenik.

Za 21 motokultivator, osam plastenika i jednu kopačicu Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice izdvojilo je 300.000 maraka. Kako bi se osigurala puna iskoristiivost donirane opreme i povratnici imaju odredjene obaveze.

-Naš je cilj da pomoć dodje u prave ruke i da ovim projektima istinski poboljšamo kvalitet života naših ljudi. Pet godina ne smiju otudjiti mašinu koju su dobili ili plastenik i imaju učešće od 30 posto za svaku donaciju koju su danas potpisali-pojašnjava predsjedavajućo GS Doboj  Sevlid Hurtić.

Do kraja godine bit će realiziran i projekt izgradnje privrednih objekata, nabavke stoke i živine kao i traktora s priključcima vrijedan dodatnih 300.000 maraka. Afirmativa.ba