DOBOJ-SVEČANO OBILJEŽEN DAN OS BiH

Doboj

                                        SVEČANO OBILJEŽEN DAN OS BiH

U kasarni Oružanih snaga u Doboju, svečanim psotrojavanjem i dodjelom priznanja,  obilježena je 17 godišnjica OS BiH. Slavlje su donekle  pomutili loši uvjeti u kojima pripadnici Oružanih snaga žive i rade u ovoj kasarni. Trenutno je osnovni problem loše grijanje jer je oslonjeno na  toplanu na mazut  instaliranu ovdje daleke 1956. godine.

Svečano je, u povodu obilježavanja 17 godina od formiranja OS BiH i ove godine bilo u kasarni OS BiH „Vojvoda Radomir Putnik“   u Doboju.

-Oružane snage predstavljaju svijetli primjer u našem bh. društvu gdje smo pokazali da je zajednički rad i zajednički suživot moguć u ovoj našoj BiH-poručio je brigadir Ernes Heleg, komandant kasarne u Doboju.

Zadaci se izvršavaju u potpunosti

Ovdje je, uz Artiljerijski bataljon 6. pješadijske brigade,  smještena i Komanda logistike gdje se sa područja cijele BiH doprema i uništava nestabilna municije.

-Ove godine će to biti 60 tona municije. U ranijem periodu to je bilo znatno više. Išlo je čak i do 1.200 tona-pojašnajva zastavnik Vladimir Nakić, podoficir za pješadijsku municiju.

Svi postavljeni zadaci se izvršavaju uprkos činjenici da budžet za OS nije revidiran 12 godina, što  rezultira sve lošijim uvjetima u kojima rade i žive pripadnici OS.

Heleg; OS BiH su dokaz da možemo biti uspješni

Forto; Teški uslovi za rad

-Pa, jesu loši uslovi. Malo nam je teško. Pogotovo zbog hladnoće. Nemamo grijanja. U stvari imamo, ali ono nije adekvatno-ističe vojnik Ahmed Forto.

-Što se tiče naše kasarne i kotlovnice ovdje, ovo je već starije i od mene. Ja sam 72. godište. Dakle, još je malo starija nego ja, ali još  nekako radimo  s ovim. Eto. Dokle, ko zna-kaže radnik u toplani Zoran Petrović.

Zamjena kotlovnice na mazut, koja je ovdje instalirana prije 63 godine, trebala bi biti izvršena zahvaljujući donaciji Vlade Njemačke od 400.000 maraka  na što se još čeka.

Toplana na mazut iz 1959.

-Nabavka otprilike 120 tona lož-ulja  je nekih pola miliona maraka godišnje nas košta grijanje. Ovom investicijom, koja je negdje 800.000 maraka, ona bi se isplatila u naredne dvije godine-kaže brigadir Heleg.

U dobojskoj  kasarni se nadaju da će, uz donatorska, biti pronadjena i nedostajuća sredstva i da će do naredne zime, spajanjem na gradski sistem daljinskog grijanja,  problem konačno  biti riješen. Afirmativa.ba