DODIK ODLIKOVAO PUTINA ORDENOM RS-A, NAJVIŠE RANGIRANIM U RS-U

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik dodijelio je danas predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu Orden RS-a. Povodom 9. januara, neustavnog dana ovog bh. entiteta, priznanje Putinu dodijeljeno je za “patriotsku brigu i ljubav prema RS-u”.

“Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa RS i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju”, rekao je Dodik u Banjaluci na svečanosti dodjele odlikovanja.

Orden RS-a je po rangu najviši orden u ovom entitetu i može biti na ogrlici ili na lenti.

Orden na ogrlici se dodjeljuje šefovima stranih država, najistaknutijim ličnostima za izvanredan rad i zasluge, kao i ličnostima i institucijama za značajan doprinos u stvaranju RS-a.

Orden će Putinu, kako je navedeno, biti uručen naknadno, prilikom prvog susreta Dodika i Putina.

Svečanosti dodjele odlikovanja prisustvovali su najviši zvaničnici RS-a, kao i ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov.

U Banjaluci je danas polaganjem vijenaca palim borcima na groblju Sveti Pantelija počela manifestacija obilježavanja neustavnog dana ovog bh. entiteta. Centralna svečanost održat će se sutra u Istočnom Sarajevu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je osporio 9. januar kao dan RS-a i obilježavanje tog datuma proglasio neustavnim.