DODIK PISAO AMBASADORIMA U UN-U

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pisao je ambasadorima stalnih zemalja članica Vijeća sigurnosti UN.

U pismu je naveo da je potpuno neistinita politička mantra koja se očekuje u govoru Šefika Džaferovića, da je samo Republika Srpska, njene institucije i zvaničnici, uzrok svih problema u BiH.

– Ovakvo ponašanje Džaferovića odražava kontinuiranu praksu lažnog predstavljanja, kao i klasično mijenjanje teza – objavio je Dodik.

Također, Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije zatražio je od ambasadora SAD pri UN i stalnih članica da omoguće Tegeltiji da se obrati na današnjoj sjednici.

Navode da je ovo zatraženo nakon što je Misija BiH pri UN odbila da stalnom predstavniku SAD u UN ambasadoru Lindi Tomas Grinfild uputi zvaničnu notu za obraćanje Tegeltije.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara navode da se od ambasadora SAD pri UN i stalnih članica očekuje da reaguju na ove jasne i vidljive opstrukcije koje dolaze od bošnjačke strane u BiH, Ministarstva vanjskih poslova i Stalne misije BiH pri UN.

– Nažalost, Misija BiH pri UN odbila je da uputi traženu notu i tako potvrdila istinitost navoda da je direktno uključena u opstrukciju učešća predsjedavajućeg Tegeltije na sjednici i onemogućavanju da kao legitiman nosilac jedne od najviših funkcija u zajedničkim institucijama BiH upozna Savjet bezbjednosti o stvarnom stanju i problemima sa kojima se suočava BiH – ističu iz Kabineta.

Podsjetimo, danas će se, u ime Bosne i Hercegovine predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović obratiti na redovnoj šestomjesečnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenoj situaciji u BiH, na kojoj će visoki predstavnik Christian Schmitt podnijeti polugodišnji izvještaj o radu.