DODIK: UKOLIKO SE NAMETNE ZAKON O IMOVINI, PROGLASIT ĆEMO NEZAVISNOST

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas u Banjoj Luci kako visoki predstavnik Christian Schmidt nije legalno izabran i da njegove mjere neće biti prihvaćene u tom bh. entitetu, ustvrdivši kako ni ranije imenovani visoki predstavnici u BiH nisu imali ovlaštenja da nameću bilo kakve odluke.

Referirajući se na zaključke sastanka predstavnika institucija RS, lidera stranaka i srpskih predstavnika u institucijama BiH održanog danas u Banjoj Luci, Dodik je uglavnom ponovio već poznate stavove, a nešto konkretnije se očitovao u vezi s pitanjem državne imovine, navodeći kako sudionici sastanka smatraju da je to pitanje riješeno.

– Potvrđujemo da je to pitanje riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da Ugovor o sukcesiji ne može da bude osnova da se mijenja Ustav BiH i vrši revizija pitanja imovine, niti pak mogu odredbe i stavovi izmišljene i nepostojeće strukture koja se zove PIC (Vijeće za implementaciju mira) da budu obavezujući kako bi se intervenisalo i mijenjao Ustav – kazao je Dodik.

Dodao je kako sudionici sastanka konstatuju kako je Ustavni sud BiH, referirajući se na pitanje imovine, „bio politički instrumentaliziran i da je izašao iz okvira odlučivanja“.

– Odbijamo bilo kakav prijedlog da razgovaramo o imovini, jer smatramo da je to pitanje riješeno. Mi odbijamo mogućnost da se prihvati nametnuti zakon od lažnog visokog predstavnika – naveo je Dodik, zaprijetivši kako će, ukoliko takav zakon bude nametnut, biti održana sjednica NSRS-a i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status RS-a.

Po njegovim riječima, sudionici sastanka na kojem je, prema najavama, razmatrana situacija na nivou BiH i aktuelna politička situacija u RS-u, usaglasili su se da je nepotrebno i politički štetno da se održavaju sastanci s predstavnicima i osobljem ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, kao i sa visokim predstavnikom i osobljem iz OHR-a.

Dodik je na početku izlaganja istaknuo kako su sudionici sastanka potvrdili da je „RS sposobna i spremna da brani svoj Ustav, teritorijlni integritet i suverenitet…“

U nastavku je konstatirao kako i dalje treba jačati sigurnosnu situaciju konkretnim mjerama koje će poduzimati policija RS, ocijenivši stabilnom sigurnosnu situaciju u tom bh. entitetu, a na isti način ocijenio je i ekonomsku situaciju u RS-u, usvrdivši kako je ona stabilna.

Dodik je nadalje kazao kako je dogovoreno da se nastave razgovori na nivou BiH te izdvojio tri pitanja koja će se riješavati u paketu i to – pitanje ustavnosti suda, statusa sudija i donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH…

U ostatku obraćanja ponovio je već poznate stavove u pogledu optužnice zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika koja je u međuvremenu potvrđena protiv njega i v.d. direktora ‘Službenog glasnika RS’ Miloša Lukića, napominjući kako su na sastanku odbačene optužnice protiv predstavnika RS-a, ocijenivši ih politički montiranim, te ustvrdivši kako da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavne kategorije.

 

federalna.ba/Fena