KAKO SU BANJALUČANI PREVARENI PUTEM INTERNETA

Banjalučka policija upozorila je građane da je više osoba prevareno preko društvenih mreža od strane firme „Magnetix software tech DOO“ Brčko Distrikt.

Prema saznanjima Srpskainfo, i na području Banjaluke prevareno je više osoba, koje su nasjele na priču ove firme. Obećano im je da će, ako ulože par stotina maraka, u kratkom roku zaraditi novac bez velikog truda.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić upozorila je građane da ne nasjedaju na prevare pomenute firme preko društvenih mreža.

Ona je rekla da policijska uprava Banjaluka raspolaže saznanjima da građani u zadnje vrijeme putem društvenih mreža Fejsbuk, Instagram i TikTok dobijaju reklamu za poslovanje i za laku zaradu koju nudi firma „Magnetix software tech DOO“ Brčko Distrikt.

– Reklamiraju ih lažni botovi, ali i domaći promoteri. Ovaj tip poslovanja funkcioniše varanjem ljudi da je riječ o legitimnom poslovanju, te se traži lajkovanje stranica e-trgovine kao što su eBay i slično. Da bi se pristupilo poslovanju, firma zahtijeva da se uplati depozit u iznosu od 100 maraka – objašnjava Mučibabićeva.

– Da bi sve izgledalo legalno, firma je građanima koji uplate određenu količinu novca vraćala određen iznos odnosno „zaradu“, što nije ni blizu onoga što na početku poslovanja predstave kao zaradu. Nakon što zarade na jednoj osobi određenu količinu novca, gase joj pristup. Takođe, postoje informacije da ova firma „posluje“ i u zatvorenim Telegram grupama – pojasnila je Mučibabićeva.

Građani se upozoravaju da ne nasijedaju na ovakav vid prevare, te da na ime navedene firme ne uplaćuju svoj novac.

– Takođe, pozivamo građane da sve slučajeve napred opisane prevare prijave pozivom na 122 ili lično u nadležnu policijsku stanicu – poručila je Mučibabićeva.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da su do sada četiri osobe u Banjaluci prijavile da su prevarene na ovaj način, ali inspektori sumnjaju da je taj broj dosta veći. Očekuje se da bi i u narednom periodu moglo biti novih prijava.

 

Srpskainfo