ZABRANJEN ČAJ ZA MRŠAVLJENJE PRODAJE SE NA TRŽIŠTU U BIH

Trex tea, čaj koji se koristi za mršavljenje, zbog štetnih sastojaka zabranjen je na tržištu zemalja Evropske unije, dok se u našoj zemlji do njega može doći uz pomoć dva klika.

Iako nema potrebne dozvole i nije registrovan u BiH čaj se može kupiti putem društvenih mreža.

Naime, nakon što su se korisnici ovog čaja žalili na iste nuspojave poput sušenja usta i aritmije u Francuskoj je izvršena analiza kojom se utvrdilo da čaj sadrži sastojke sibutramin i sildenafil koji nisu navedeni na ambalaži.

Sibutramin suspreže apetit, a njegovu upotrebu je zabranila Evropska agencija za lijekove, zbog čega je prethodno sa tržišta povučena i “zelena kafa” koja se koristila za mršavljenje.

Sildenafilom je osnovni sastojak vijagre, a u kombinaciji sa sibutraminom može biti koban.

Indira Đukanović jedna je od korisnica ovog čaja, a za portal Klix.ba govori o nuspojavama ovog čaja koje su se kod nje pojavile, zbog čega je prekinula njegovu primjenu.

Čaj je, kaže nam, naručila putem Instagrama i imala je namjeru da ga duži vremenski period koristi. U jednoj kutiji dođe 60 vrećica, a dnevno se konzumiraju dvije.

“Ostalo mi je još 12 kesica, više ga nisam mogla piti. Jednostavno to više nisam bila ja, nisam spavala, postala sam hiperaktivna. Na početku se to pomiješa s osjećajem da ste lakši, jer se zaista izgubi apetit. Nakon nekog vremena mi se pojavio u ustima metalni okus, kojeg se bilo nemoguće riještiti. Tada sam odlučila da ga prestanem piti”, kaže nam Đukanović.

Dodaje da su joj se pojavile i blage aritmije te da je sa svojim iskustvom izašla u javnost kako bi apelovala na nadležne institucije da vrše kontrole i da građani budu upućeni šta trebaju uraditi kada naiđu na sumnjiv proizvod i gdje ga mogu prijaviti.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH su nam potvrdili da ovaj čaj nije registrovan te se distribuira ilegalno.

“Uvidom u bazu podataka Agencije za sigurnost hrane BiH, o dodacima prehrani, navedeni proizvod nije pronađen na listi registriranih, što znači da ukoliko se distribuira, distribuira se na nepropisan način. Sastav proizvoda, odnosno indicije o sadržaju tvari koje hrana ne smije sadržavati, potvrđuju se uzorkovanjem i analizom uzetih uzoraka”, kažu nam iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Dodaju da do sada nisu zaprimili obavijest o spornosti proizvoda, niti od EU RASFF-a EC, niti od nadležnih organa drugih zemalja iz regije.

“Iz mjera predostrožnosti, upućen je zahtjev nadležnim inspekcijskim organima za pojačanim mjerama kontrole proizvoda iz vašega upita, kako u unutarnjem tako i u prekograničnom prometu”, zaključili su u odgovoru iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

S obzirom na to da su ovi čajevi dostupni putem Facebooka, ali i web stranice te da ih je lako naručiti odlučili smo kontaktirati prodavače i pitati ih ko su distributeri čaja, da li je registrovan u našoj državi, da li je prošao potrebne promjene te da li su na njemu istaknuti svi sastojci.

Jedan od prodavača koji nam se javio kazao je da imaju samo certifikat iz Turske te da čaj nije registrovan u BiH. Detaljnije o čaju nije želio govoriti, a kako nam je kazao ne zna ni da li sadrži navedene sporne sastojke.

 

Ubrzo nakon razgovora s novinarima Klix.ba, a nakon što je televizija Al Jazeera prva otkrila ovu priču, Facebook stranica putem koje je vršena prodaja ovog čaja i preko koje smo došli do broja je deaktivirana.

Podsjetimo, u augustu je na graničnom prijelazu Gradina u autobusu koji vozi na liniji Turska – BiH pronađeno 50 kutija čaja za mršavljenje Trex tea.

 

Javlja Klix