MINISTRI IZ HDZ-A NAPUSTILI SJEDNICU VLADE ZDK

Dvoje ministara u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, Zlatko Jelić (rad i socijalna politika) i Tanja Radoš-Kosić (zdravstvo) iz Hrvatske demokrtaske zajednice Bosne i Hercegovine, napustili su iz protesta današnju sjednicu Vlade ZDK, potvrdio je Feni predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH ZDK-a Iva Tadić.

Dodao je da sjednicu nije napustio treći ministar Hrvat – Vinko Marić iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, čije je imenovanje bilo sporno te zbog čega su zastupnici Stranke demokratske akcije u Skupštini ZDK tražili da premijerka Amra Mehmedić Ustavnom sudu BiH uputi zahtjev za ocjenu ustavnosti imenovanja nove Vlade ZDK.

Trećina zastupnika Skupštine ZDK, predvođena zastupnicima SDA, jučer je uputila zahtjev za ocjenu ustavnosti predlaganja i imenovanja Vlade ZDK, nakon što je premijerka Mehmedić ignorirala njihov zahtjev.

– Na početku sjednice, naš ministar Jelić obrazložio je da bi sa dnevnog reda trebala biti povučena točka: Mišljenje Ministarstva za pravosuđe i upravu vezano za prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Vladi ZDK, kojeg je u skupštinsku proceduru uputio poslanik u Skupštini ZDK Alen Kapković iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad.

Premijerka Amra Mehmedić nije željela povući tu točku pa su naših dvoje ministara napustili sjednicu – kazao je Tadić.

U prijedlogu zakona u članku 6, stavak 4, briše se odredba u kojoj se kaže da Vladu ZDK čine sedam ministara Bošnjaka te po dva iz reda Hrvata i Srba.

– Smatram da je to opasno, kao što sam kazao i jučer, jer postoji opasnost da u budućnosti u Vladi ZDK ne bude ministara iz reda Hrvata i Srba – naglasio je Tadić, koji je i u jučerašnjoj izjavi za Fenu najavio mogućnost da ta stranka napusti vladajuću koaliciju u ZDK. Kao razlog naveo je pritisak na njihove ministre i kadrove.

 

federalna.ba