UHAPŠEN MUŠKARAC U ZENICI KOJI JE OD DJETETA TRAŽIO OBNAŽENE FOTOGRAFIJE I PRIJETIO MU

U nastavku poduzimanja aktivnosti na zaštiti djece u digitalnom okruženju, Federalna uprave policije kontinuirano provodi aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju sprečavanja seksualnog zlostavljanja djece putem interneta, kojom prilikom je jučer, 21. februara 2023. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva realizovana operativna akcija kodnog naziva “Locco”.

Kako navode u FUP-u, akcija je provedena vezano za dokumentovanje lica koje se sumnjiči za izvršenje krivičnog djela “Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije” iz člana 211. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda Zenica izvršen je pretres stana u Zenici koji koristi osumnjičeno lice inicijala S.D. (1986.), kojom prilikom su pronađeni digitalni i drugi dokazi, koji su traženi Naredbom Suda, a koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku.

Nakon izvršenog pretresa, slobode je lišeno lice S.D. koje je od ranije poznato pravosudnim organima zbog vršenja drugih krivičnih djela zbog kojih je i pravosnažno osuđeno. Naime, osumnjičeni S.D. je u prethodnom periodu ostvarilo kontakte sa djetetom putem društvenih mreža od kojeg je zahtijevalo obnažene fotografije uz upućivanje ozbiljnih prijetnji po život i tijelo, a koje fotografije je najvjerovatnije dalje distribuiralo trećim licima.

Osumnjičeni S.D. će nakon kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.