DOJAVE O BOMBAMA NA VIŠE LOKACIJA U BEOGRADU

Beogradska policija dobila je dojave o postavljenim bombama na više lokacija u gradu 30. oktobra.

Dojave o bombama dobili su: Studentski dom na Bulevaru Kralja Aleksandra, tržni centar “Ušće”, Filozofski fakultet i zgrada Rektorata Univerzteta u Beogradu, Kliničko-bolnički centar Zemun, kao i više kladionica.

U Srbiji je u oktobru bilo takođe više dojava o postavljenim bombama za koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova utvrdilo da su lažne.

Policija je u maju identifikovala lokacije ukupno 19 mejl adresa sa kojih su stigle preteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji – 18 adresa je sa Gmail servisa i jedna mejl adresu servisa ProtonMail, a utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Vlast u Srbiji je ranije saopštila da će zbog dojava o bombama tražiti pomoć putem međunarodne operativne policijske saradnje radi dobijanja podataka o nalogodavcu, organizatorima i izvršiocu ovog krivičnog djela.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je 16. maja izjavio da je u toku “specijalni rat koji se vodi protiv Srbije” i da je “suštinski cilj svih tih napada da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je 17. maja navela da su u pitanju pritisci protiv Srbije, jer zvaničan Beograd odbija da uvede sankcije protiv Rusije.