MAGLAJ, IZLOŽBA SKULPTURA ILIJE KELAVIĆA-KRIK ZA BOLJI I PRAVEDNIJI SVIJET

Biblioteka Maglaj izložba skultpura Ilije Kelavića

                                              KRIK ZA BOLJI I PRAVEDNIJI SVIJET

Nakon bogato obilježenog mjeseca knjige u Općoj biblioteci u Maglaju ovih je dana upriličena Izložba skulptura autora Ilije Kelavića koji potiče iz Maglaja, a već dugo živi u Sloveniji. Opus „Nostalgija“ koji je predstavljen maglajskoj publici promovira društveno angažiranu umjetnost, krik protiv nepravde i ukazivanje na društvene devijacije.

Autor se skulpturom počeo baviti još u djetinjstvu. Ne zna, kaže, koliko ih  je do sada izradio ali se trudio da sve imaju pozitivnu društvenu poruku i kritiku stanja koje nije imanentno čovjeku. Posebno su ga, kaže zaboljela ratna zbivanja u domovini, nakon čega njegova djela uglavnom nose poruku mira i razumijevanja.

-Da, to vrijeme je na mene, kao što je vjerujem na sve ljude, ostavilo dubok trag. Moje skulpture su uglavnom  tematske. Dakle, za svaku pojavu u društvu ili ekološki problem koji me se dotakao, probao sam to kroz skulpturu izraziti svoje mišljenje, slaganje ili neslaganje s činjeničnim stanjem-kaže Ilija Kelavić.

-Vjerovatno potičući iz ovih krajeva, koji su uvijek burni, uvijek smo na nekakvoj vjetrometini  izloženi svemu i svačemu, umjetnik je i sam u svojoj duši pronašao odgovore na neka pitanja ili ponudio baš kao pitanja kroz ove skulpture. I evo, skulptura koja se zove „Savremeni mir“ je , zapravo, golub u žici-dodaje direktorica Opće biblioteke u Maglaju Nina Bunjevac Salkić.

Umjetnik je žalostan što je kultura generalno danas u zapećku, a čovjek siromašan duhom, kaže on, nosi u sebi i širi opće siromaštvo nesposoban da poštuje i razumije drugo i drugačije.

-Kultura nije stvar hoćemo li ili nećemo, to je jedini način da opstanemo-poručio je Kelavić. Afirmativa.ba