DONATORI-KUPLJEN OBJEKAT ZA POTREBE RO „MERHAMET“ MAGLAJ

Zahvaljujući pomoći brojnih donatora

 

                     KUPLJEN OBJEKAT ZA POTREBE RO „MERHAMET“ MAGLAJ

 

Oko 150 korisnika „Merhametove“ javne kuhinje u Maglaju, medju kojima je mnogo starijih i slabije pokretnih,  uz mnogo problema dolaze po svoj obrok. Razlog je što nenamjenska općinska zgrada, koju „Merhamet“ koristi godinama,  nema prilaz prilagodjen invalidnim i starijim osobama. Zahvaljujući donacijama dobrih ljudi kupljena je nova zgrada što će umnogome olakšati pružanje pomoći onima kojima je potrebna.

„Merhametova“ javna kuhinja u Maglaju svakodnevno za svoje korisnike  priprema oko 150 obroka. Medju njima veliki je broj invalidnih i starijih osoba koje, da bi preuzele svoj dnevni obrok, moraju savladati  pristup koji njima nije prilagodjen.

-Mi se nalazimo na prvom spratu. Znači, oni moraju preći dva nivoa stepenica da bi došli po naš topli obrok-kaže direktorica RO „Merhamet“ Maglaj Sanela Omerović Suhopoljac.

Ovim ljudima besplatan  obrok mnogo znači.

-Veliko hvala dobrim ljudima koji su ovo nama omogućili. Ne trebaju se nikada čuvati. Bog će ih čuvati. Radio sam 51 godinu, a danas primam penziju od  348 maraka-kaže jedan od korisnika javne kuhinje penzioner iz Maglaja Husein Ibraković Car.

Kako bi poboljšali uvjete u kojima rade u „Merhametu“ su pokrenuli akciju za kupovinu namjenskog objekta.

-Prikupljena su sredstva za dva mjeseca. Objekat se nalazi na atraktivnoj lokaciji u Maglaju kod Policijske stanice gdje će našim korisnicima biti omogućen lakši dolazak po obrok-kaže Omerović Suhopoljac.

Zahvaljujući donatorima prikupljeno je 105 hiljada maraka za kupovinu kuće. U toku je akcija na prikupljanju  novca za adaptaciju kupljenog objekta.

-Gdje ćemo prilagoditi prostor i za našu javnu kuhinju, kao i za magacinski prostor i za naše kancelarijske prostorije-dodaje  direktorica  Sanela Omerović Suhopoljac.

U maglajskom „Merhametu“ brinu i za 29 korisnika kojima se na kućnu adresu dostavlja hrana i novac. Zbog povećanja cijena goriva, ističu u „Merhametu“ ovo ide sve teže. U medjuvremenu Općina Maglaj je godišnju dotaciju „Merhametu“ sa 40.000 smanjila na 20.000 maraka. Afirmativa.ba