ETMAX ŽELI DA GRADI 880 MILIONA KM VRIJEDAN SOLARNI PARK U NEVESINJU

Banjalučka kompanija “Etmax” traži od Vlade Republike Srpske koncesije za gradnju solarnog parka ukupne snage 500 megavata.

Riječ je o mega projektu vrijednom 880 miliona maraka i ukoliko bi se realizovao bio bi jedan od najvećih ne samo na ovom području nego i u cijeloj Evropi.

Solarni park bi činilo sedam zasebnih elektrana, od kojih je naveća “Nevesinje 1”.

Njena snaga biće 200 megavata, a godišnje bi trebala da proizvodi 316 gigavat časova struje. Procijenjena vrijednost ove prve investicije je nešto preko 352 miliona maraka.

Investitor će po osnovu jednokratne naknade biti dužan da uplati 1,76 miliona maraka, kao i 0,0055 KM za svaki proizvedeni kilovat električne enrgije.

“Koncesije će biti dodijeljene na 50 godina”, navodi se u Odluci Vlade Srpske koja je odlučila da sa “Etmaxom” započne pregovarački postupak.

Instalisana snaga će im biti 50 megavata, godišnja proizvodnja 79 gigavat časova, a procjena je da svaka vrijedi oko 88 miliona maraka.

Za svaku će biti uplaćena jednokratna naknada od preko 880 hiljada maraka, a investitor će plaćati i već spomenutu naknadu po proizvedenom kilovatu struje.

Direktnu korist imaće i opština Nevesinje. Naime, prihode od koncesija Vlada dijeli sa lokalnim zajednicama u kojima se projekat realizuje, a odnos raspodjele se utvrđuje na osnovu stepena razvijenosti.

Tačnije, što su opštine ili gradovi nerazvijeniji, mogu da računaju na više novca po osnovu koncesija.