TUŽILAŠTVO BIH TRAŽI PRITVOR ZA PET OSOBA: DOSTAVLJALE VELIKE KOLIČINE ISPUNJENIH GLASAČKIH LISTIĆA

Tužilaštvo BiH traži pritvor za pet osoba: Dostavljale velike količine ispunjenih glasačkih listića.

Nakon što su osumnjičene za krivično djelo izborne prevare predate u nadležnost Tužilaštva BiH, postupajuća tužiteljica ispitala je osumnjičene u prisustvu njihovih advokata, te je prema Sudu BiH upućen prijedlog pritvora za svih petero osumnjičenih osoba.

Mjera pritvora predložena je za Suvadu Halilović (68), Emiru Vakufac (52), Ramizu Hamzagić (55) Ismetu Džafić (64) i Ismetu Mehinović (52), sve iz Bosanskog Novog.

“Mjera pritvora potrebna je zbog nastavka istražnih aktivnosti Tužilašttva BiH i partnerskih policijskih agencija, o svim okolnostima počinjenja krivičnih djela vezanih za dostavljanje velike količine ispunjenih glasačkih listića na biračko mjesto. Temeljitom istragom tužilaštva i policijskih agencija, nastojat će se identificirati sve osobe povezane sa ovim krivičnim djelom, kao i organizatori i nalogodavci ovih nezakonitih aktivnosti”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

MUP HNK o napadu na predsjednika biračkog odbora: Mladić ga udario šakom pa mu pocijepao košulju

MUP HNK o napadu na predsjednika biračkog odbora: Mladić ga udario šakom pa mu pocijepao košulju

U saopćenju se dodaje da postoji opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičene mogle ometati istragu, priktivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Osumnjičene su pod istragom zbog krivičnih djela izborna prevara i uskraćivanje biračkog prava.

“Također, Tužilaštvo BiH u komunikaciji sa CIK BiH, poduzima aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti potrebni za održavanjem zakonitog izbornog procesa na navedenom biralištu”, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.