EUROSONG POČINJE VEČERAS

Prva polufinalna večer Eurosonga održat će se večeras s početkom u 21 sat. Na ulicama Liverpoola, domaćina spomenutog muzičkog takmičenja, vlada muzička euforija.

Veliki broj ljudi širom svijeta odlučuje se kladiti na pobjednika. Sudeći prema trenutnom stanju na web stranici Eurovision World, Loreen, predstavnica Švedske ima najveću šansu za pobjedu (43 posto). Ona će izvesti pjesmu “Tattoo”.

Bosna i Hercegovina od 2016. godine ne učestvuje na Eurosongu zato što BHRT nije izmirio dugove prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU).

Druga polufinalna večer održat će se 11. maja, a nastupit će: Danska, Armenija, Ruminija, Estonija, Belgija, Kipar, Island, Grčka, Poljska, Slovenija, Gruzija, San Marino, Austrija, Albanija, Litvanija i Australija.

Finale je zakazano za 13. maj. Evropska radiodifuzna unija objavila je da su uvedene promjene prilikom glasanja. Od sada će za prolazak u finale odlučivati isključivo glasovi publike, a svoj glas imaju i gledaoci iz zemalja koje se ne takmiče na Eurosongu.

Svoje favorite će birati putem interneta, a njihovi bodovi će biti predstavljeni u okviru sekcije “Rest of The World”. Naravno, stručni žiriji će dijeliti bodove u finalu.