FILM „SASTANAK S POL POTOM“ U SLUŽBENOJ SELEKCIJI FESTIVALA U CANNESU, MEĐU PRODUCENTIMA OBALA ART CENTAR IZ SARAJEVA

Ovo je treći film zaredom u službenoj selekciji festivala u Cannesu u kojem je Obala Art Centar jedan od producenata, nakon filmova „Trougao tuge“ canneskog pobjednika Rubena Östlunda i „Klub Nula“ Jessice Hausner, koji uskoro dolazi u kina u BiH.

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva

Novi film kambodžanskog reditelja Rithyja Panha „Sastanak s Pol Potom“, čiji je jedan od producenata Obala Art Centar iz Sarajeva, uvršten je u službenu selekciju 77. filmskog festivala u Cannesu. Ovo je treći film zaredom u službenoj selekciji festivala u Cannesu u kojem je Obala Art Centar jedan od producenata, nakon filmova „Trougao tuge“ canneskog pobjednika Rubena Östlunda i „Klub Nula“ Jessice Hausner, koji uskoro dolazi u kina u BiH.

Obala Art Centar iz Sarajeva jedan je od producenata filma „Sastanak s Pol Potom“ u okviru zajedničkog projekta s Turskom radio-televizijom (TRT). Saradnici na produkciji filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Panhov film će na festivalu u Cannesu biti prikazan u okviru programa „Cannes Premiere“. Za Oscara nominirani redatelj, u svom novom filmu, temeljenom na istinitoj priči, opisuje avanturu tri francuska novinara koja 1978. odlaze u Kambodžu na poziv Crvenih Kmera, da obave ekskluzivni intervju s vođom režima, Pol Potom. Zemlja se čini idealnom. No iza lažnog sjaja režim Crvenih Kmera propada, a rat s Vijetnamom prijeti invazijom na zemlju. Režim traži krivce i tajno provodi masovni genocid. Pred očima novinara lijepa slika se ruši, a otkriva se užas. Njihovo putovanje postupno se pretvara u noćnu moru. Film je inspirsan pričom novinarke Elizabeth Becker iz knjige „Kad je rat bio gotov“.

Istaknuti reditelj Rithy Panh imao je masterclass na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020. godine), kada je bio i gost programa „Suočavanje s prošlošću“. Na festivalu je tada prikazan njegov film „Ozračeni“.

SFF