FORMIRAN PREDMET PROTIV GLAVNOG DRŽAVNOG TUŽIOCA MILANKA KAJGANIĆA ZBOG IZJAVE O GENOCIDU

“Ured disciplinskog tužica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine može potvrditi da je po službenoj dužnosti formirao predmet u vezi medijskog istupa glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Milanka Kajganića, u televizijskoj emisiji RTRS-a ‘Pečat’ koja je emitovana 13. aprila 2023. godine”, stoji u odgovoru UDT-a dostavljenom Detektoru.

Kajganić je tokom gostovanja u emisiji RTRS-a, između ostalog kazao da se “u javnosti sada smatra da je donesen novi zakon, da taj zakon zabranjuje samo negiranje genocida i da svaka polemika oko toga da li je negdje bio genocid ili nije bio genocid, predstavlja krivično djelo”, te dodao da to nije u skladu s Krivičnim zakonom BiH.

On je za Detektor naveo da nije zvanično niti nezvanično obaviješten o formiranju predmeta protiv njega i da nema namjeru komentarisati odluke UDT-a.

“Što se tiče dijela moje izjave, ako je to razlog za navodno formiranje predmeta, ista se odnosila na pojašnjenje obilježja predmetnog krivičnog djela iz Krivičnog zakona BiH, na pitanje novinara koje je glasilo: ‘…nametnuti Zakon prijeti da veže ruke advokatima, novinarima, istoričarima?'”, kazao je Kajganić, koji je za glavnog državnog tužioca izabran u oktobru 2022.

Kajganić je ranije za Detektor rekao da je zakonska odredba koja se odnosi na negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca široko postavljena te da dokazivanje posljedice zadaje najviše problema u radu.

Dodao je da je za negiranje ostalih djela, koja se tiču međunarodnog humanitarnog prava, potrebno dokazati posljedicu i da nisu imali predmete u kojima su to uspjeli.

Radiosarajevo.ba