RS-NEZAPOSLENOM RODITELJU ČETVERO I VIŠE DJECE 750 KM MJESEČNO

Novine u zakonodavstvu RS

 

       OD NOVE GODINE NEZAPOSLENIM RODITELJIMA ČETVERO I VIŠE DJECE 750 KM MJESEČNO

 

Početkom godine u RS je stupio na snagu Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvero i više djece koji podrazumijeva i pravo na  novčanu naknadu u iznosu od 750 maraka mjesečno. Ovo su pozdravili iz Udruženja višečlanih porodica RS „Četiri plus“ zalažući se istovremeno i za usvajanje Zakona o majci i djetetu čime bi se ojačala društvena uloga porodice.

U  entitetskom Udruženju porodica se četvero i više djece pozdravljaju ovakvo zakonsko rješenje, kojim je pravo na ovu vrstu naknade steklo oko 4.000 njihovih članova. Novina, u odnosu na ranije zakonsko rješenje je i to što će uz 750 maraka mjesečno biti izvršena  i uplata doprinosa za zdravstveno i penzijsko – invalidsko osiguranje.

-U Tesliću je pravo na nakndadu od 750 maraka ostvarilo negdje oko 90 porodica. Ova mjera od 1. januara  je unaprijedjena i proširena i nadam se da će još odredjeni broj porodica ostvariti pravo na tu naknadu. Vrlo, vrlo važna mjera-kaže  Jelena Rodić, predsjednica Udruženja višečlanih porodica „4+“ iz Teslića.

Većini nezaposlenih roditelja sa četvero i više djece ova primanja su jedina stalna i sigurna.

-Imam  četvero djece uzrasta od jedne od sedam godina i korisnici samo ove materijalne pomoći od 750 maraka. Muž i ja nismo zaposleni tako da nam ova pomoć mnogo znači i značit će nam i dalje-kaže Karolina Vojnović iz Novog Goražda.

-Višečlane porodice ovog momenta sa četvero i više djece,  gdje je jedan roditelj nezaposlen i koji su korisnici dječijeg dodatka koji iznosi 97 maraka po djetetu plus ovih 750 maraka, znači to dodje negdje približno 1.200 KM-dodaje predsjednik  Udruženja višečlanih porodica RS Miladin Gotovac.

Ova zakonska rješenja, smatraju roditelji, vrijedna su i dobrodošla, ali su potrebne sistemske  dugoročne mjere.

-I dalje smatram ovo socijalnom mjerom. Nama su potrebne pronatalitetne mjere koje će ohrabriti svaku porodicu prema proširenju ili zasnivanju-mišljenja  Olivera Nedić, predsjednica Udruženja višečlanih porodica „4+“ iz Doboja.

U ovom Udruženju se zalažu  za donošenje Zakona o majci i djetetu, gdje bi, navode,  kroz sistemsku podršku svakoj majci i djetetu, trebala biti ojačana uloga porodice u društvu. Afirmativa.ba