GASPROM POVEĆAO ISPORUKU GASA KINI ZA 60,9 POSTO

Gasprom je u prvih sedam mjeseci ove godine smanjio proizvodnju gasa za 12 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, objavila je kompanija i navela da je smanjila izvoz u zemlje koje nisu dio bivšeg Sovjetskog Saveza za 34,7 odsto, s tim što je plasman u Kinu porastao za 60,9 odsto.

Gasprom je naveo da isporučuje gas u skladu sa potvrđenim zahtjevima, a da je smanjena potrošnja gasa u EU za 31 milijardu kubnih metara bila ključni faktor koji je podstakao pad globalne tražnje za ovim energentom, javio je Tanjug.

Prema preliminarnim podacima, Gasprom je u periodu januar-jul 2022. proizveo 262,4 milijarde kubnih metara gasa, što je smanjenje od 12 odsto ili 35,8 milijardi kubnih metara, u odnosu na isti period prošle godine.

Domaća potražnja za snabdijevanjem kompanije iz sistema za prenos gasa smanjena je za dva odsto ili tri milijarde kubnih metara u navedenom periodu 2022. godine.

Izvoz gasa u zemlje van bivšeg Sovjetskog Saveza iznosio je 75,3 milijarde kubnih metara, što je za 34,7 odsto ili 40 milijardi kubnih metara manje u odnosu na isti period 2021.

U saopštenju Gasproma ističe se da kompanija isporučuje gas u skladu sa potvrđenim zahtjevima, prenosi Energija Balkana.

Izvoz gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira nastavlja da raste u okviru dugoročnog bilateralnog ugovora između Gasproma i CNPC. Porastao je za 60,9 odsto u prvih sedam mjeseci 2022.

Na primjer, u julu su isporuke gasa redovno premašivale ugovorene dnevne količine, a rekord u dnevnom izvozu je oboren tri puta.

Smanjena potrošnja gasa u EU bila je ključni faktor koji je podstakao pad globalne tražnje.

Prema prvim preliminarnim procjenama i dostupnim aktuelnim podacima, svjetska potražnja za gasom u prvih sedam mjseci 2022. iznosila je oko 35 milijardi kubnih metara manje u odnosu na isti period 2021.

U 27 zemalja Evropske unije potrošnja gasa je pala za 31 milijardu kubnih metara u navedenom periodu 2022.

Prema Gas Infrastructure Europe (GIE), rezerve gasa sadržane u evropskim podzemnim skladištima gasa su popunjene za 42,8 milijardi kubnih metara do 30. jula.

Kako je navedeno, kompanije će morati da ubrizgaju još 29,6 milijardi kubnih metara gasa u postrojenja UGS (podzemna gasna skladišta) da bi ih dovele do nivoa koji su zabilježeni na početku perioda povlačenja 2019-2020.