GMAIL NOVI IZGLED STIŽE DO SVIH KORISNIKA

Kao što je kompanija Google obećala, novi izgled Gmaila polako dolazi do svih korisnika širom svijeta.

Promjene u dizajnu nisu velike, a riječ je više o osvježenju korisničkog interfejsa. Sekcije Meet, Chat i Spaces su sada bliže i dio su ukupnog novog iskustva, a uključuju elemente iz Googleovog Material Design 3 dizajnerskog jezika.

Google se tu ne zaustavlja pa je najavio da će nešto kasnije ove godine korisnici Gmaila na tablet uređajima također uočiti poboljšanja, bolju podršku emotikona i više funkcija pristpačnosti, kao i druga poboljšanja.

Oni koji koriste Gmail za posao možda su već dobili novi izgled, a Google je ostavio mogućnost povratka na stari dizajn onima koji baš i ne vole promjene. Zasad nije poznato koliko dugo će biti dostupna ova opcija.

Novi interfejs pomijera Mail, Meet, Spaces i Chat dugmad na jednu listu na vrhu lijeve bočne trake umjesto da prikazuje nekoliko konverzacija iz svake sekcije na listi. Ipak, i dalje im je lako pristupiti jer lista “iskače” kada se preko nje pređe mišem.

Promjene su dio Googleovog novog pristupa Workspace paketu koji bi trebao donijeti jedinstveni stil i nove funkcije pokretane AI tehnologijom poput poboljšanja pretrage u Gmailu.