GRAPSKA 30 GODINA TUGE-106 MJEŠTANA UBIJENO, 400 DEPORTOVANO U LOGORE

Rodbina ubijenih, preživjeli logoraši I brojni gosti obilježili su u Grapskoj kod Doboja  30. godišnjicu stradanja stanovnika naselja Grapska gdje su pripadnici Srpske vojske,  policije i paravojnih jedinica 10. maja 1992.   ubili 33 mještana ovog naselja,  a preko 400 deportovali u logore Bare, Kula, Manjača, Batković i druge. Selo je do temelja spaljeno i opljačkano. Nakon posjete Gradskoj upravi u Doboju, tužnoj godišnjici je prisustvovao i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef Kavazović.

Nakon ubistva 33 civila, a 400 mještana Grapske  je deportovano u logor smješten u osnovnoj školi u susjednom selu  Kostajnica, rodnom mjestu bivšeg člana državnog Predsjedništva Borislava Paravca protiv kojeg je u toku sudski postupak za ratne zločine u dobojskom kraju.

-A, 11. maja je oko 400 logoraša prebačeno u vojne hangare “Bare” kod Doboja. Jedan dio logoraša, njih oko 40 je prebačeno u Centralni zatvor u Doboju, a preostali logoraši, njih 225 prebačeno je u logor Stara Gradiška-sjeća se tih strašnih dana  Aljo Hasančević iz lokalnog Udruženja logoraša.

  1. juna 1992. U centru naselja je likvidirano 25 starijih i bolesnih mještana Grapske. Do danas su pronadjeni posmrtni ostaci samo dvije osobe.

-Ovim ubistvima je rukovodio Nikola Jorgić. Istraživanjem, kojim sam ja došao do podataka, smatram da su bačeni u rijeku Bosnu jer i ovo dvoje što je pronadjeno, pronadjeno je u Srbiji-pojašnjava  Almir Grabovica, stručni saradnik u Institutu za  istraživanje zločina protiv čovječnosti i medjunarodnog prava.

Stanovnici Grapske nikada neće zaboraviti šta im se dogodilo. Svjesni su, istovremeno kažu, da se mora dalje. Obilježavanju godišnjice stradanja civila u Grapskoj prisustvovao je i Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef Kavazović, koji se, prije toga, sastao s čelnicima Gradske uprave u Doboju.

-Želimo jasno da pokažemo da je grad Doboj grad svih ljudi i da se mi osjećamo ljudi, svoji na svome-kazao je predsjedavajući GS Doboj  Sevlid Hurtić.

-Iz Doboja šaljemo  jasnu poruku da mir i sigurnost nemaju alternativu i to je pokazatelj svih koji žive i rade u Gradu Doboju. Sigurno je da možemo biti primjer svima u BiH-dodaje dobojski gradonačelnik Boris Jerinić.

Vjerovatno smo do sada naučili tu lekciju. Zavisimo jedni od drugih. Jedni s drugima smo izmiješani tu, radimo, imamo prijatelje i s jedne i s druge strane i trebamo govoriti o narodu koji živi na ovom prostoru ne praveći razlike izmedju ljudi-kazao je u obraćanju novinarima u Doboju Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Zbog zločina u Grapskoj u Njemačkoj je na doživotnu robiju osudjen Nikola Jorgić. Na dugogodišnju zatvorsku kaznu za zločine u dobojskom kraju  osudjen je i Predrag Kujundžić, a pred Sudom BiH u toku je sudski proces protiv Borislava Paravca i Milana Ninkovića,  predsjednika  i člana Kriznog štaba tzv. Srpske opštine Doboj, te Andrije Bjeloševića, načelnika CSB Doboj i njegovog zamjenika Milana Savića, zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Doboju od maja 1992. do kraja 1993. godine.  Afirmativa.ba