HRVAT KUPIO FALSIFIKOVANU VOZAČKU DOZVOLU IZ BIH ZA 1.200 EURA

Opštinsko državno pravobranilaštvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv 30-godišnjaka iz Siska, nakon što ga je policija na području Vojnića uhvatila s falsifikovanom vozačkom dozvolom iz BiH za čak tri kategorije.

Koristio ju je punih šest mjeseci. Na ispitivanju se branio pomalo šaljivo iako nikada nije položio vozački ispit, mislio je da je vozačka nabavaljena legalno, a ne da je falsifikovana, prenosi Bosnainfo.

Zaustavili su ga 18. novembra prošle godine u 15.45 u mjestu Grabovac Vojnićki u automobilu Opel Astra slatinskih oznaka, te je tada policajcima dao vozačku dozvolu na pregled.

Oni su odmah shvatili da se radi o falsifikatu. Krivično su ga prijavili tužilaštvu zbog falsisikovanja dokumenta.

Ispitan pred policijskim službenikom kao osumnjičenik, u odbrani je naveo da je u Osijek išao “izvaditi vozačku dozvolu”. Ali, sreo je prijatelja kojem je rekao da bi htio dozvolu za upravljanje vozilima A, B i C kategorije.

On, dakle, nema položen vozački ispit niti ga želi položiti, ali želi vozačku dozvolu s tri kategorije, A, B, i C – regularnim putem.

On ga je spojio s čovjekom iz BiH te su se našli u kafiću nedaleko od granice, “obavio je fotografisanje, te je kroz desetak dana potpisao neke papire”.

Tog čovjeka s kojim se našao, kaže, upitao je treba li dolaziti na vožnju i treba li prijaviti privremeno boravište u BiH, na što mu je ovaj odgovorio da ne treba i da će to riješiti kroz protokol odnosno da će ga on prijaviti.

Nakon oko 25 dana bila je gotova vozačka dozvola, a za njenu izradu platio je 1.200 eura.

Takvom vozačkom dozvolom na kojoj su se nalazili njegovi lični podaci i fotografija služio se šest mjeseci, no ni u jednom trenutku, navodi, nije mu palo na pamet da je falsifikat.

Prijatelj mu je samo rekao kako će srediti da ne mora ići polagati vozački ispit, čudio se on.

Međutim, iz izvještaja o provjeri vjerodostojnosti vozačke dozvole serijskog broja 23116A26R proizlazi, utvrdila je policija, da vozačka dozvola pod navedenim serijskim brojem ne postoji kao izdana od strane nadležnih policijskih tijela u Bosni i Hercegovini.

– Uzimajući u obzir sve navedeno, smatram potvrđenom osnovanu sumnju da je okrivljeni svojim ponašanjem ostvario bitna subjektivna i objektivna obilježja krivičnog djela i to na način da je lažni dokument nabavio radi upotrebe, a zatim je upotrijebio kao pravu, a djelo je počinjeno u pogledu javnog dokumenta – zaključuju u tužilaštvu.

– U svojoj odbrani okrivljeni je priznao da je preko prijatelja došao do čovjeka koji mu je za novčani iznos od 1.200 eura izradio vozačku dozvolu iz koje je proizlazilo da ima položen ispit za vožnju vozila A, B i C kategorije, iako uopšte nije imao položen vozački ispit, a zatim se takvom vozačkom dozvolom koristio u prometu šest mjeseci.

 

Dio odbrane u kojoj je okrivljeni naveo kako nije znao da je riječ o nevažećem, odnosno falsifikovanom dokumentu smatram neuvjerljivim i usmjerenim prema otklanjanju vlastite krivične odgovornosti.

Cijeneći sve dokaze proizlazi upravo suprotno, dakle da je okrivljenik postupao svjesno i voljno, odnosno bio je svjestan protivpravnosti svoga djela, no uprkos tome htio je njegovo počinjenje”, zaključuje karlovački tužilac.

Lažna vozačka dozvola mu je, dakako, trajno oduzeta, piše KAportal.