MAGLAJ-DEVET GODINA VODA ODNOSI POSMRTNE OSTATKE IZ UNIŠTENOG MEZARJA

Stanovnici  Zaglavice u maglajskoj MZ Radojčići još čekaju na sanaciju u poplavama 2014. uništenog mezarja

          DEVET GODINA VODA ODNOSI POSMRTNE OSTATKE IZ UNIŠTENOG MEZARJA

 

Učenjem Fatihe i postavljanjem spomen-ploče sa imenima 35 mještana sahranjenih u, klizištem uništenom mezarju 2014. godine,  stanovnici zaseoka Zaglavice u maglajskoj MZ Radojčići, kažu, da uz podršku MZ, rade koliko mogu da od zaborava sačuvaju barem imena svojih najdražih sahranjenih u ovom mezarju.

-Ovdje mi je ukopan djed rahmetli i sestra. Imam i nenu tu, ali ne znam gdje je jer je sve uništeno u klizištu-priča nam mještanin Muhamed Mujaković dok s ostalim komšijama  posjećuje mjesto gdje je nekada bilo njihovo porodično mezarje.  Već skoro devet godina mještani obilaze uništeno mezarje bespomoćno gledajući kako voda iz šumskog potoka iz otvorenih mezara odnosi posmrtne ostatke njihovih najdražih.

-Ovdje imam ukopanih svojih dvoje djece, nenu, djeda, oca. Sve je otišlo dole u potok i tako stoji evo više od osam godina. Ja sam pokušavao, išao dole u Opštinu, ali nismo uspjeli, nije bilo finansija ni mogućnosti. Volio bih dok sam živ da znam gdje su kosti mojih umrlih. Dodjemo ovdje, isplačemo se nad kostima svojih najmilijih-priča nam 75-godišnji Hasan Mujaković iz Zaglavica.

Sa mještanima obilazimo uništeno mezarje. Neke nišane vade ispod zemlje i pokušavaju uspraviti. Za neke se više ne zna ni gdje su bili, niti gdje se nalaze posmrtni ostaci.

VODA NOSI KOSTI UMRLIH

-Potok kada nadodje vidi se kako voda nosi kosti. Mi ne možemo sami ništa uraditi. Obraćali smo se u Opštinu, bilo je i na Vijeću, ali su se oglušili i oni i svi koji su nadležni i koji su nam mogli pomoći da ovo mezarje saniramo koliko-toliko da se kosti ne raznose-jada se Salih Mujaković.

Enes i njegov sin Emsad Mujaković, u trenutku naše posjete, ispod naslaga zemlje i lišća nalaze nišan Enesovog oca, Emsadovog djeda i pokušavaju ga uspraviti.

-Ovo je nišan moga oca. Bio je stotinjak metara gore, a sada je evo ovdje u potoku. Mezar ne znam gdje je-priča Esad.

BEZUSPJEŠNO GODINAMA TRAŽE POMOĆ

Iz MZ Radojčići prije mjesec dana su uputili dopis na adresu Općine Maglaj Medžlisa IZ u ovom gradu, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor. Vlastitim sredstvima i uz podršku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK ovdje su postavili ploču sa imenima svih 35 sahranjenih u uništenom mezarju.

-Na ovaj način mi smo pokušali zaštiti imena umrlih da se ne zaborave, ali time posao nije završen. Ono što ste vidjeli dole u potoku mislim da govori dovoljno samo za sebe. Zamislite kako je ovim ljudima koji žive stotinjak metara od ovog mjesta i svaki dan gledaju rasute kosti svojih najmilijih. Ne treba zaista ništa više reći. Molim sve koji mogu pomoći da to učine. Mi znamo da je općina Maglaj siromašna, ali ako udružimo svi snage, možemo mnogo učiniti. Sada nam je bitno da dodje struka ovdje na teren i da procijeni šta se može uraditi i na koji način se može konzervirati i zaštititi ovo mezarje-kaže nam novoizabrani predsjednik MZ Radojčići Marinko Kelavić.

Mještani predlažu da se betonskim podzidama spriječi prodiranje vode iz potoka u područje mezara, te da se potom izvrši nasipanje cijelog lokaliteta, te tako stvori svojevrsna zajednička grobnica koja bi bila na odgovarajući naćin uredjena i označena. Sami ne mogu ništa više od ovoga što su već, uz podršku MZ Radojčići, uradili i što svakodenvo čine čuvajući uspomenu na svoje najmilije. Afirmativa.ba