ISKUSNI PATOLOG FARUK TURKIĆ ZA „AFIRMATIVU“ – „EVO OD ČEGA JE UMRO DŽENAN MEMIĆ?!“

ISKUSNI PATOLOG FARUK TURKIĆ ZA „AFIRMATIVU“ – „EVO OD ČEGA JE UMRO DŽENAN MEMIĆ?!“

Jedan od najboljih patologa u BiH  Faruk Turkić, koji je u praksi dugoj preko 50 godina uradio preko 8.000 sudsko-medicinskih i patoloških obdukcija, iako je u mirovini, javio se našoj redakciji sa željom da pomogne u razumijevanju i eventualnom rješavanju ovog dogadjaja, koji uz ubistvo banjolučkog mladića Davida Dragičevića,  godinama intrigira bh. javnost. Kaže, pomno prati dogadjanja oko uzroka smrti Dženana Memića, nemilog dogadjaja koji je uznemirio, a potom i dobrano  podijelio bh. javnost. Njegovo cijenjeno mišljenje, koje će bez sumnje izazvati pažnju, možda i polemike i različita mišljenja, prenosimo u cjelosti.

„Pregledao sam obdukcioni zapisnik leša Memić Dženana te na osnovu tog pregleda smatram da je povreda u vidu preloma kostiju lijeve sljepočno-čeonog dijela glave mogla nastati na ove načine:

1.Udarom tupotvrdog zamahnutog predmeta u predio lijeve strane glave povrijedjenog. To može biti gvozena šipka, letva , staklena flaša. Povredilac je u vrijeme nanošenja povrede glave držao taj predmet u desnoj ruci i bio licem u lice okrenut prema povrijedjenom.

2.Povreda u predjelu glave je mogla nastati pri padu i udaru glave o tvrdu podlogu. Pad je mogao biti pri poremećaju svijesti povrijedjenog uzrokovanog alkoholisanim stanjem ili poremećajem cirkulacije krvi u mozgu ili poremećajem rada srca.

3.Pad je mogao biti uzrokovan guranjem povrijedjenog od drugog lica.

Turkić: nauka je jasna

4.Povreda glave je mogla nastati od strane automobila u pokretu, a u ovom slučaju se isključuje prednji dio automobila jer nema preloma nogu, nego okrznuće bočnom stranom automobila kojom prilikom je došlo do rotacije tijela povrijedjenog i gubitka ravnoteže i pada sa sljedstvenim udarom glave o tvrdu površinu. Povreda nastala trenjem bočne strane automobila je mogla biti laka tjelesna povreda i ne mora se vidjeti spolja na povrijedenom. Na automobilu se tom prilikom može naci gubitak boje koja se može naci na odjeći povrijedjenog.

Pri udaru glave o tvrdu površinu može se u koži glave naći utisnut materijal sa podloge na koju je udario glavom. To može biti šljunak, pijesak i drugo. Pomnim pretraživanjem kože glave pod lupom mogu se naći utisnuti u kožu glave, što, u ovom slučaju nije uradjeno. Malo je vjerovatno da se dijelovi sa predmeta kojim je zamahnuo povredilac nadju u koži njegovi dijelovi.

  1. Povredu glave je mogao nanijeti bočni retrovizor automobila kome je retrovizor u visini glave povrijedjenog.

Povreda mozga u ovom slucaju je opasna po život i u velikom procentu slučajeva dolazi do smrti povrijedjenog.

Ovo gore pomenuto iznosim na osnovu  iskustva jer sam uradio u svojoj praksi oko 8.000 sudsko- meicinskih i patoloskih obdukcija.“ Afirmativa.ba