IZBORI U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

Na senatskim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama je ishod krajnje neizvjestan i demokrati se nadaju da bi ondje mogli opstati kao vladajući. U Senatu je sto zastupnika kojima mandat traje šest godina, pa se svake dvije godine bira otprilike trećina njegova saziva.

Najtješnje utrke su u Georgiji, Pennsylvaniji i Nevadi. Ako republikanci pobijede u dvije države i ne bude li iznenađenja drugdje, preuzet će kontrolu nad Senatom.

Izbori u Pennsylvaniji su jedni od najpozornije praćenih u zemlji jer o njima će vjerojatno ovisiti većina u Senatu.

Predviđa se da će republikanski kandidat Todd Young osvojiti mjesto u Senatu Indiane, objavio je NBC.

Republikanski guverner Mike DeWine ponovno će pobijediti u Ohiju i poraziti demokratkinju Nan Whaley, predviđa CNN.

Prvo veće senatsko razočaranje za demokratskog predsjednika Joea Bidena na međuizborima bio je izbor republikanca J. D. Vancea za senatora u Ohiju, prema procjenama američkih medija.

Birači Floride ponovno će izabrati republikanskog senatora Marca Rubia za treći mandat u odnosu na demokratskog zastupnika Vala Demingsa, predviđa CNN.

NBC News navodi da je demokrat John Fetterman pobijedio u utrci za otvoreno mjesto u Senatu Pennsylvanije, no još uvijek nema službene potvrde.

Ako se potvrdi, to bi moglo povećati većinu demokrata u Senatu, gdje stranka trenutno ima minimum od 50 mjesta potrebnih za kontrolu. To bi također moglo nadoknaditi gubitke koje bi demokrati mogli pretrpjeti drugdje, ako sadašnji senatori u državama poput Nevade ili Arizone izgube reizbor.