IZVOZ GOVEĐEG MESA IZ BIH ZA TURSKU, DANAS KREĆE PRVI KONTIGENT

 

Izvoz goveđeg mesa iz BiH u Tursku danas će ponovo biti pokrenut. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je ranije Srni da je ove godine dogovoren izvoz ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište.

“Izvoz dogovorenih količina realizovat će se u fazama, s tim da će u sutra krenuti prvi kontingent za Tursku”, istakao je Košarac.

On je naglasio da je kompanijama iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/omogućen izvoz na tursko tržište na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Turske.

“Nastavak izvoza goveđeg mesa u toku ove godine potvrđuje da postoji razumijevanje turske strane za potrebe naših izvozno-orijentisanih kompanija, te da sa Turskom imamo stabilne i dobre odnose kada je u pitanju spoljnotrgovinski promet”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ovo je i dokaz da su kompanije iz Republike Srpske i FBiH sposobne da ispunjavaju standarde s ciljem plasmana domaćih proizvoda na tržište Turske.

“Budući da je firma iz FBiH potpisnica ugovora o spoljnotrgovinskom prometu goveđim mesom sa Turskom, insistiram na tome da najmanje 50 odsto sirovine mora biti obezbijeđeno iz Republike Srpske”, naglasio je Košarac.

On je dodao da u konkretnom slučaju, uslugu klanja vrši kompanija iz Bijeljine “ZP Komerc”.

“`ZP komerc` je godinama vršio spoljnotrgovinski promet sa Turskom. Ponosni smo na činjenicu da je ova firma iz Republike Srpske prepoznata i etablirana kod nadležnih turskih inspektora kao kompanija koja na na kredibilan način i u skladu sa standardima obavlja posao”, poručio je Košarac.

On je istakao da je Turska značajan spoljnotrgovinski partner BiH, te da je potrebno dalje unapređivati saradnju na svim poljima.