JAKA KIŠA NAPRAVILA PROBLEME ŠIROM TK

 

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 199,20 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata nivo je niži za 13 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 56,58 m3/s.

Nivo vodostaja na rijeci Spreča mjerno mjesto Karanovac u 08,00 sati je 326 cm (redovne mjere odbrane od poplava se poduzimaju na 300cm)

Obilne kišne padavine u popodnevnim satima 11.06.2023. godine na području Grada Gračanica uzrokovale su veći broj bujica, izlivanje vode iz vodotoka i lokalnih potoka, plavljenje reg. ceste Gračanica –Srnice u naselju Malta, i Pašalići, iznošenje posipnog materijala i mulja na cestu, dvorišta st. objekata i prostor privrednih objekata. Varoški potok je od posljedica otpadnog materijala, kamena, rizle na više mjesta bio zatvoren i time izazvao izlivanje veće količine vode te uzrokovao veće materijalne štete.

Uposlenici službe za CZ zajedno sa angažovanim mašinama službe ZiS za komunalne poslove izvršili su čišćenje nanosa na dijelu potoka Derva, kao i sanacija lokalnog puta Derva-Bijela Polja.

Na dijelu reg. ceste angažovane su i snage PVJ, kao i mehanizacija JP Vodovod na čišćenju i pranju saobraćajnice.

Uslijed izlivanja rijeke Spreče poplavljeno je oko 30 Ha zasijanog poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju.

Uživinicama poplaljeni privredni objekti, I TC Bingo I dva stambena objekta.

Na području Gradačca prijavljeno je nekoliko manjih odrona na saobraćajnicima.

 

Tuzlainfo