JELAH-ODRŽAN 6. PAINTBALL BALKAN CUP-NIŠLIJE NAJBOLJE, DOMAĆINI ČETVRTI

JELAH-ODRŽAN 6. PAINTBALL BALKAN CUP-NIŠLIJE NAJBOLJE, DOMAĆINI ČETVRTI

U organizaciji paint ball kluba „Lasta“ iz Vukova kod Tešnja u Jelahu je održan  šesti  „Paint Ball Balkan Cup 2022.“ Odazvalo se 16 ekipa iz BiH, Hrvatske,Slovenije  i Srbije.  Uz natjecanje bilo je riječi  i o položaju Panit balla u zemljama regiona. U nekima od njih on se još tretira kao hobi, a u svim izostaje podrška nadležnih ministarstava pa sve opstaje zahvaljujući entizijazmu i ličnim ulaganjima zaljubljenika u paint ball.  BiH još nema  Saveza na državnom nivou. Turniri, poput ovoga, su jedina prilika da se osigura plasman na neko od velikih takmičenja. Domaćini su, kao i uvijek bili na visini zadatka pa su, kao organizatori, pobrali pohvale i zahvalnost učesnika.

Najmasovnije natjecanje na Balkanu  u paint ballu  ove je godine okupilo 16 ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH.  I ove godine domaćini su učinili sve da stvore što bolje uvjete za natjecanje. Uredjen je teren i nabavljeni najmoderniji rekviziti. Sve s ciljem popularizacije ovog sporta.

-Paint ball je sport i na listi  je čekanja za oklimpijske sportove.  I mi ga stvarno razvijamo. Evo i novi smo teren pripremili za danas, za ovaj turnir po svjetskim standardima. Profesionalni teren sa NXL lige američke-kazao je predsjednik Organizacijskog odbora Hasan Galijašević.

Paintball i entuzijazam

-Napravili su jako dobar teren. Prepreke su nove i to veoma znači za naš sport da neko ulaže i organizuje ovakve turnire na ovakvom nivou. Stvarno izvanredno. Organizacija je uvijek vrhunska. Teren još bolji-kažu  Ivan Sučić iz PK „Balkanexpress“ iz Beograda i  Hrvoje Gmaz, član PL „Black Sheep“ iz Kkriževaca i Hrvatskoj.

Iako posjedujemo nekoliko dobro organiziranih klubova, kakav je, bez sumnje i domaćin ovog turnira, naša zemlja još nema Paintball savez.

BiH BEZ SAVEZA

-Dosta teško ide. Još se neki klubovi čekaju. Evo danas imamo drugare i Donjeg Vakufa,  novi klub koji je na području BiH zaživio i nadamo se, u skorije vrijeme, svjetlijoj budućnosti ovog sporta.  Nemamo Savez još-kaže Galijašević.

Galijašević: Dobri organizatori za dobrobit paintballa

Nije bolja situacija ni u Hrvatskoj i Sloveniji, unatoč činjenici da je riječ o zemljama članicama EU.

-Pada. Iz godine u godinu sve je manje igrača.  Malo se ljudi odlučuje. Može se dobiti neka podrška od Grada za turnire i to , a što se tiče Saveza nema ga, ne postoji. U Hrvatskoj je paintball pod zabavnu igru stavljen, a ne pod sport-kaže Gmaz.

-Imali smo Savez, nemamo ga više. Možda, možda ćemo napraviti, ali za sada nas nema dovoljno da bi imali neki Savez. Radimo na tome barem da bi išli kao nacionalna reprezentacija na najveći turnir na svijetu koji se održava u Parizu sljedeće godine-kaže nam  član PK „Team sport“ iz Domžala u Sloveniji Sebastian Gomboc.

Čini se da jedino u Srbiji, kada je riječ o paintballu, zaljubljenici u ovaj sport donekle mogu biti zadovoljni.

BEZ POMOĆI DRŽAVE

-Mi u Srbiji imamo šest timova i zato smo i napravili ligu. Ta liga nam omogućava da smo konstantno uključeni u ovaj sport i da treniramo redovno. Dva do tri puta nedjeljno će se sada odvijati treninzi u Beogradu kako bismo se za narednu godinu što bolje pripremili, što za ovakve turnire u regionu, kao što je Bosna, Hrvatska, Slovenija, pa onda možda odemo sljedeće godine na to Svjetsko prvenstvo-kaže Ivan Sučić.

 

Pomoći države nema niko.

“Šibovi”: Vrhunski uvjeti

-Na žalost sami sebe finansiramo, što ligu, što turnire i svaki odlazak na turnire u regionu i Evropi. Trudimo se da neko čuje za ovaj sport. Trudimo se da psotuižemo dobre rezultate kak obi se neko uključio jo, i da trenira, to na je cilj da imamo što više igrača, a i da idemo po turnirima da se, ipak zastava Srbije, Hrvatske i Bosne vidi po Evropi-dodaje Sučić.

-Nema ništa od toga. Nema ništa od države. Sve sami platimo i tako se finansiramo. Ako dobijemo neke sponzore hvala Bogu, ali, za sada, nema neke pomoći od strane općine, države i tako-pojašnjava  Sebastian Gomboc.

Na kraju recimo da su prvo mjesto zauzeli takmičari iz niškog „Outsidersa“, drugo mjesto pripalo je beogradskom  „Balkan expressu“, treće ekipi „Buf“ iz Hrvatske, dok je domaćin PK „Lasta“ zauzeo četvrto mjesto.  Nagrada za fair play pripala je ekipi „Torpeda“ iz Slovenije.  Afirmativa portal