KO JE SEVLID HURTIĆ!?

Ko je predsjedavajući Skupštine Grada Doboj Sevlid Hurtić!?

 

                                                                                   OD DANAS POŠTENO!!!

 

Zahvaljujući finansijskoj podršci Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice od 300.000 maraka ovih dana su u Doboju, sa 30  povratnika u RS, potpisani sporazumi o dodjeli poljoprivredne mehanizacije i plastenika. Većina povratnika i danas živi od poljoprivrede i stočarstva. Više od teškog povratničkog života svih ovih poslijeratnih godina boli ih, kažu, nepravda.

-Od kako su došli novi ljudi sa Sevlidom Hurtićem na čelu radi se pošteno. Ništa ovo ne bi bilo da nije Sevlida Hurtića. Ja stvarno ne mogu da shvatim zašto se SDA odrekla ovako sposobnog i vrijednog čovjeka-kazao nam je na ceremoniji potpisivanja pomenutih ugovora jedan od povratnika u dobojski kraj Nevzet Mujkić, a potvrdili Esmir Djuherić iz Kotorskog, Ivica Soldo iz Koliba i drugi.

U ovom pitanju povratnika Mujkića, vjerovatno se kriju mnogi odgovori. Hurtić je relativno kasno ušao u zagonetni dobojski politički krug. Baš u vrijeme kada je SNSD do temelja porušio „bastion“ SDS-a, a stranačku infrastrukturu temeljito počistio gotovo do korijena. Ono što je, tradicionalno razjedinjeni bošnjački politički establišment u Doboju držalo važnim je više od 12.000 glasova koji su u mrtvoj borbi SNSD-a i SDS-a u dobojskom političkom ringu, bili veoma važni, često presudni. Drastičnom promjenom odnosa srpskih  političkih snaga u Doboju, račun se mogao, manje-više, praviti i bez političke potpore Bošnjaka. U takvoj situaciji, realno bi bilo očekivati njihovo političko marginaliziranje ili, zarad višegodišnje uspješne saradnje, nastavak političkog partnerstva više na personalnoj, nego na političkoj ravni.

Uprkos izbornim rezultatima Hurtić je, političkim bravurama kojih se u Doboju više niko ne želi sjećati, lišen pozicije predsjedavajućeg Gradske skupštine. „Za utjehu“ dodijeljena mu je pozocija koordinatora za povratak, (u jednom trenutku, nakon sukoba sa rukovodstvom RO SDA „Sjeverna Bosna“, bila su ih dvojica, ali to je tema za neki drugi osvrt).

Nesporazumi unutar RO i SDA Doboj kulminirali su isključenjem Sevlida Hurtića iz stranke!? I tada, kao i naš sagovornik s početka ove priče, mnogi su se zapitali; Zašto?

Upućeni tvrde da, u biti to nije bio sukob Hurtića sa SDA, nego personalno s bivšim predsjednikom RO SDA „Sjeverna Bosna“ i aktuelnim potpredsjednikom SDA Adilom Osmanovićem. Znajući da je riječ o „fajteru“, čovjeku (Sevlid Hurtić)  koji je u politiku ušao sa solidnom materijalnom osnovom i da je, radeći neke druge poslove, stekao politički pedigre i prije no što je zaigrao na prljavoj političkoj sceni, ovo je iznenadilo i  naišlo na  zatomljeni otpor i neodobravanje većeg broja članova i simpatizera SDA u Doboju.

Da su bili u pravu svi su se uvjerili već na narednim lokalnim izuborima na kojima je Hurtić kreirao samostalnu listu i kao niko do tada „pomeo“ SDA sa dobojske političke scene.

E, sada mnogi se pitaju kako je Hurtić, kao izopćeni član i ljuti oponent SDA (čitaj Adila Osmanovića) kao koordinator za povratak, nastavio realizirati više miliona vrijedne projekte za povratničku populaciju bez ijedne primjedbe i zamjerke na transparentnost u dodjeli sredstava, Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice  na čijem čelu je, treba li naglašavati ministar iz reda SDA!?

Istina, rezultat je to, dijelom,  unutastranačkog trvenja u SDA, ali je nepobitno da je radeći kao koordinator za povratak, a poslije kao predsjedavajući Gradske skupštine nastavio realizirati desetine projekata važnih za povratak i povratnike ogovorno i transparentno. U posljednjih pet godina oko 12 miliona KM!?

Odlučih se podijeliti sa vama ovo promišljanje ne zato što nešto volim Sevlida Hurtića, niti što ne volim neke druge. Jednostavno slušam šta narod naš povratnički, varan, lagan i prevaren stotinu puta, govori i osjeća. Šta kažu nevzeti mujkići iz Sjenine, Grapske, Kotorskog, Čivčija…

Političare na sceni drže glasovi na izborima i politička podrška iz drugih tabora. Hurtić će je moža u budućnosti dobiti, a možda i neće. Kako god, svi smo vidjeli da, ipak, može bolje. Od danas pošteno! Afirmativa.ba