Konferencija “IKT u obrazovanju”: Učenici su odavno spremni za proces digitalizacije obrazovanja

Tuzla, 6. septembar 2022. – Domaća IT kompanija Imtec d.o.o. učestvuje na ovogodišnjoj Konferenciji “IKT u obrazovanju” koja se održava danas u BKC-u u Tuzli. Konferencija o upotrebi informacijsko – komunikacijskih tehnologija (IKT) u obrazovanju održava se u organizaciji Udruženju profesora i nastavnika informatike u Tuzlanskom kantonu. Cilj je edukacija nastavnika uz teme kao što su “Strategija razvoja IKT u osnovnim i srednjim školama TK”, „Jačanje digitalnih kompetencija nastavnika“, te ”STEAM kao model obrazovnog procesa”, a najavažnija poruka koja će se poslati sa Konferencije je da su učenici već odavno spremni za proces digitalizacije obrazovanja, te da jedva čekaju da se ona desi, saopšteno je iz Imteca.

Predstavnici Imteca govorit će o “Razvoju informacionog sistema u školi” sa ciljem da se pojasni šta je potrebno za kreiranje kvalitetnog informacionog sistema u jednoj školi, koja oprema je neophodna za bolju organizaciju nastavnog procesa i na koji način to implementirati.

“Stekli smo ogromno iskustvo u instaliranju i pokretanju informacionih sistema u školama širom Bosne i Hercegovine koje sada želimo podijeliti sa onima kojima je ono najpotrebnije. Nastavnici su direktno upućeni i veoma su zainteresovani za kvalitetne informacione sisteme u njihovim školama kako bi postigli što bolji kvalitet u nastavi. Što se tiče učenika, oni su već odavno spremni za proces digitalizacije obrazovanja, i jedva čekaju da se to što prije desi”, ističu u Imtecu.

Kompanija Imtec će na samom ulazu u prostor BKC-a imati svoj kutak sa IKT opremom koja se koristi u obrazovnim sistemima. Bit će instaliran i jedan interaktivni panel na pokretnom stalku namijenjen učesnicima. Osim toga, bit će prezentovano i nekoliko malih robota i Arduino setovi koji se koriste u obrazovnom procesu. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i sami probaju najsavremeniju tehnologiju namijenjenu poboljšanju efikasnosti obrazovnog sistema.

“Fascinantni su rezultati koje postižu škole u kojima smo do sada uveli integrisane informacione sisteme. Zato s naše strane želimo preporučiti nadležnima u obrazovnom sektoru da u narednih pet godina intenzivno rade na reformama digitalizacije, kroz uključivanje digitalnih pomagala koja bi nastavnicima olakšala nastavni proces, a učenicima nastavu učinili interaktivnijom i zanimljivijom. Reforme mogu ići u pravcu uvođenja STEAM koncepta obrazovanja, gdje bi kroz nauku učenici lakše savladavali sve ostale nastavne oblasti”, pojašnjavaju u Imtecu.